Gündem Kaçış eğitiminde manevra yapamadı

Kaçış eğitiminde manevra yapamadı

06.03.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Malatya’da 24 Şubat’ta 4 pilotun şehit olduğu uçak kazasının ardından dün bir acı haber de Konya’dan geldi. Eskişehir’den havalanan F-4E 2020 Terminatör tipi savaş jeti, SAM füzelerinden kaçış eğitiminde düştü. Kurmay Yüzbaşı Tanış ve Delikanlı şehit oldu

Kaçış eğitiminde manevra yapamadı

Malatya’da 24 Şubat’ta iki tane RF-4E tipi keşif uçağının düşmesinin ardından Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı 112. Filo’ya ait F-4E 2020 Terminatör tipi savaş jeti de dün Konya’da SAM füzelerinden kaçış eğitiminde manevra sırasında düştü. Kazada Kurmay Yüzbaşı Pilot Mustafa Tanış ile Kurmay Yüzbaşı Pilot Mustafa Delikanlı şehit oldu.

Nedeni bilinmiyor
1. Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı 112. Şeytan Filo’ya ait F-4E 2020 Terminatör tipi savaş jeti, dün eğitim uçuşu yapmak amacıyla saat 08.58’de Eskişehir’den havalandı. Savaş jeti havalandıktan 52 dakika sonra Konya’nın Karatay ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta Ortakonak Mahallesi yakınlarında düştü.
Kazaya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, F-4E 2020 uçağın planlı eğitim uçuşu için havalandığı, 09.50’de Konya Atış Sahası’nda henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğradığı kaydedildi. Açıklamada, “Kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Silahlı Kuvvetlerimize ve Yüce Türk Milletine baş sağlığı ve sabırlar dileriz” denildi. Konuyla ilgili idari ve adli soruşturmaya başlandığı bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinde “Başımız Sağolsun” başlıklı duyuruda, şehit pilotların fotoğraflarına yer verildi. Kaza kırıma uğrayan savaş jetinin bir süre önce 111. Filo’dan 112. Filo’ya kaydırıldığı öğrenildi.

Ortak tatbikat değil
Açıklamada, “Uçağın kaza kırıma uğraması nedeniyle yapılan değerlendirmeler üzüntüyle karşılanmıştır” ifadesi kullanıldı. Savaş jetinin SAM (karadan havaya füze) kaçış eğitimi esnasında düştüğü belirtildi. Pilotların tecrübesiz olduğu iddiaları reddedilirken, şehit pilotlardan Yüzbaşı Delikanlı’nın 28 kez, Yüzbaşı Tanış’ın da 53 kez SAM eğitim parkurlarında eğitim uçuşu yaptığı belirtildi. Kazanın manevra sırasında gerçekleşmiş olabileceğine de dikkat çekildi. Askeri kaynaklar, kazanın Azerbaycan ile Konya’da yürütülen ortak tatbikat ile ilgisi olmadığına işaret etti. Kazanın pilotaj hatasından ya da teknik arızadan kaynaklanmış olabileceği ifade ediliyor.

7 metrelik çukur
Şehit pilotlardan birisinin cenazesi enkaz alanına yaklaşık 100 metre uzakta, diğeri ise enkaz alanında bulundu.Askeri uçağın düştüğün yerde yaklaşık 7 metre derinliğinde çukur oluştu.
Kurmay Binbaşı Pilot Mustafa Tanış’ın çocukluk arkadaşı Tanış’ın F-4’lerin değişmesi gerektiğini söylediğini belirterek “Bu uçakların çok demode olduğunu, söylüyordu. İsyan ediyorlardı değişmesi için uçağın” dedi.

Haberin Devamı

İsrail firması modernize etti

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterinde 1973’ten bu yana kullanılan F-4 tipi savaş jetlerinden 54 tanesinin ömürlerini uzatmak amacıyla İsrailli IAI firması tarafından 1997’de modernizasyonu sağlandı. Modernizasyonun ardından bu jetler envanterdeki F-4E’ler ile karıştırılmaması amacıyla F-4E 2020 Terminatör olarak alındı. 2000-2003 arasında modernizasyonu tamamlanan jetlerin yarısı İsrail’de diğer yarısı Türkiye’de modernize edildi. 111. Filo’ya tahsis edilen savaş jetlerinin 2020’de emekli edilmesi öngörülüyor.

2 pilot kurtulmuştu

Eskişehir’deki 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’na ait F-4/2020 tipi savaş uçağı 26 Nisan 2011’de eğitim uçuşu için Eskişehir Meydanı’ndan kalkış esnasında üs sınırları içerisinde düşmüş, iki pilot uçağı paraşütle atlayarak kurtulmuştu.