Gündem Kadın işgücüne katılmazsa hedeflerimize ulaşamayız

Kadın işgücüne katılmazsa hedeflerimize ulaşamayız

13.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Emine Nur Günay, daha fazla üretim, ihracat, iş imkanı, sağlıklı ve huzurlu bir toplum istediğini belirtti ve bunun sağlanması için çalışacağını söyledi...

Kadın işgücüne katılmazsa hedeflerimize ulaşamayız

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ekonomi başdanışmanlığını da yapan AK Parti’nin Eskişehir’de 3. sıra adayı Emine Nur Günay, Milliyet’in sorularını yanıtladı:
Meclise girmeniz durumunda ilk gündem maddeniz nedir?
Türkiye için daha fazla üretim, ihracat, iş imkanı, daha sağlıklı ve huzurlu bir toplum istiyorum. Bu öncelikleri baz alarak Meclis’te ilk olarak AR-GE ve inovasyon odaklı ekonomik büyüme, kalkınma ve bunlara bağlı olarak istihdamın artmasını gündeme getireceğim.
Kadınların ekonomi içerisinde daha aktif şekilde nasıl yer alabilir?
Türkiye nüfusunun yüzde 49.8’ini kadınlar oluşturuyor ve kadınları ekonomiye ve işgücüne dahil etmezsek hedeflerimize ulaşamayız. Bu yüzden kadınların gerek sosyal hayatta gerekse ekonomide aktif olarak yer almalarını sağlayacak politikaya destek vermemiz lazım. 2004’te kadın istihdamı yüzde 20.8 iken 2013’te bu oran yüzde 27.1’e çıkmıştır. Kadınların toplam istihdam içindeki payı artmış olsa da erkeklere oranla düşüktür. Hâlâ kayıt dışı, sosyal güvencesi olmadan aile işlerinde çalışan binlerce kadınımız mevcut.

Haberin Devamı

Emine Nur Günay kimdir?
1962 yılında Eskişehir’de doğan Günay, Eskişehir Anadolu Lisesi’nden 1980 yılında mezun olduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde lisans ve yükseklisansını tamamladı. Daha sonra ABD’de bulunan Vanderbilt Üniversite Ekonomi bölümünde doktora yapan Günay, 1995’te Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. 2006’da Uluslararası İktisat ve Kalkınma İktisadı alanında doçentliğini ve 2013 yılında da profesör ünvanını alan Günay, 2014’te başbakanın ekonomi başdanışmanı olarak atandı. Evli ve iki çocuk annesi Günay siyasetle ise babası Dr. Yusuf Cemal Özkan’ın 1977’de Adalet Partisi’nden Eskişehir Milletvekili olarak meclise girmesi ile tanıştı.