Gündem Kadınlar hayız hallerinde oruç tutabilir mi?

Kadınlar hayız hallerinde oruç tutabilir mi?

26.05.2018 - 11:21 | Son Güncellenme:

Kadınlar hayız hallerinde oruç tutabilir mi sorusu her Ramazan en sık sorulan sorular arasında yer almaktadır. Kadınların doğası gereği her ay gerçekleşen hayız / adet halindeyken oruç tutulabilir mi? Bu şekilde oruç tutmak dinen caiz midir?

Kadınlar hayız hallerinde oruç tutabilir mi

Hayız nedir?

Haberin Devamı

Hayız halleri, kadının her ay düzenli olarak adet kanaması gördüğü dönemlerdir. Adet ve regl olarak da bilinir. 28 – 35 gün de bir her sağlıklı kadın kanama görür. Bu kanama, vücutta yer alan kirli kanın dışa atılmasıdır. Atılamadığı zaman kadında şişkinlik, sinir, stres ve bunların haricinde kist ve menopoz gibi hastalıklar görülebilir. Bu sebep ile düzenli adet görmek, sağlıklı bir vücudun olduğunun göstergesidir.

Hayız hallerinde oruç tutulur mu?

Hayız hallerinde oruç tutulabilir mi? Çoğu kadın bu sorunun cevabını aramaktadır. Ramazan ayı, ibadet ayıdır. Oruç tutulur, dualar edilir, Kur’an okunur, namaz kılınır. İbadet yapabilmek içinse kadınların ve erkeklerin gusül abdestlerinin olması gereklidir. Özel günlerinde kadının abdesti bozulduğundan hayız hallerinde oruç tutulamaz.

Haberin Devamı

Hayız hallerinde oruç tutulmaz ve diğer ibadetlere de sınırlama gelir. Hayızlı kadın, Kur’an’a el sürüp okuyamaz, namaz kılamaz, yüksek sesle dua okuyamaz. Normalin biraz daha sessizi bir tonda ezbere dualar okuyabilir. Ayrıca nifas hallerindeyken de oruç tutulmaz. Nifas durumu da kadının lohusalık dönemidir. Lohusa kadın da lohusalık kanaması görür. Bu kanama da oruca engeldir.

Hayız halinde oruç tutmak caiz midir?

Hayız hallerinde oruç tutmak dinen de caiz değildir. İslam dininde oruç ve diğer ibadetleri yaparken gusül abdestli olmak gerekir. Hayız halindeyken gusül bozulmuş olabilir ve yeniden alınması gerekir. Gusül, tüm vücudun arınmasıdır. Gusül ile arınan vücut sonrası ibadetler yapılabilir.

Konu ile ilgili açıklayıcı hadisler de vardır. Hayız hallerinde oruç tutulmaz. Namaz kılınmaz. Hayız halinde tutulamayan oruçlar da Ramazan bayramı sonrası tutularak kaza edilmelidir. Kaç gün tutulmadıysa, Ramazan’a karşılık olarak daha sonradan oruç tutulur. Tarihi önemli değildir. Hemen bayram sonrası olma zorunluluğu yoktur. İsteğe bağlı olarak birkaç ay sonra da kazası gerçekleştirilebilir. Hayız halindeyken kılınamayan namazlar ise kaza gerektirmez.