Ekonomi Kağıt kartellerine karşı yerli üretim

Kağıt kartellerine karşı yerli üretim

15.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kağıt ve Kağıt Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Erdal Sükan, beyaz kağıt  sektörünün yurtdışından selüloz alımına bağımlı olduğunu belirtti.

Kağıt kartellerine karşı yerli üretim

Selüloz ve Kağıt Sanayi Vakfı Başkanı da olan Sükan, selülozun yurtdışındaki kartellerce üretildiğine işaret ederek, “Beyaz sektör dediğimiz temizlik, yazıcı, gazete kağıtları maalesef yurtdışından selüloz alımına bağımlı. Selüloz, Arjantin, Brezilya, Kuzey Avrupa ülkeleri ve Rusya tarafından üretiliyor. Ton başına fiyatı sene başında 600 dolarlarla başlıyordu, şu anda 950 dolarlara çıktı. Fiyatları tüketiciye yansıtma problemi yaşıyoruz. Dünyadaki selüloz fiyatları da zaten bizim elimizde olmuyor. Her sene kartellerin istediği şekilde artıp iniyor. Selülozun yerli olarak üretilmesi için buna uygun üretim modeline geçilmesi ve endüstriyel orman alanlarının belirlenmesi gerekiyor” dedi. Kur farkından dolayı kağıt fiyatının çok yükseldiğini belirten Sükan, “Sektör, ikilem içinde ve zor durumda. Bu konunun devlet politikası olması gerekiyor. Selülozu yüzde 8 KDV ile alıyoruz ancak ürünü satarken yüzde 18 KDV ödüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

BİK’ten toplantı

Öte yandan DHA’ya açıklama bulunan Basın İlan Kurumu (BİK), bin 111 gazetenin baskısı için günlük 400 ton kağıt tüketildiğini kaydetti. Kurumun yaptığı açıklamada konuyla ilgili çözüm üretmek için 20 Eylül’de olağanüstü toplantı yapılacağı belirtildi.