Gündem Kahvaltı için açma tarifi

Kahvaltı için açma tarifi

17.04.2018 - 14:51 | Son Güncellenme:

Kahvaltıyı geçiştirmenin en güzel yolu, uzun ve geniş pazar kahvaltılarının başkahramanı, misafire çay ile sunulacak en lezzetli ikramlık açma… Onu sevmeyenimiz yok. Peynir ile uyumuna ise diyecek yok. Peki kolay, yumuşacık açmalar nasıl yapılır. İşte sizin için hazırladığımız açma tarifi.

Kahvaltı için açma tarifi


Açma tarifi

Haberin Devamı

Malzemeler

• 4 su bardağı un
• 200 gram tereyağı
• 1 su bardağı ılık su
• 200 gram tereyağı
• 1 su bardağı ılık su
• 1 yemek kaşığı kuru maya
• 1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
• 1 yumurta sarısı
• Susam, çörek otu

Hazırlanışı

Ununuzu eleyin. Derin bir karıştırma kabında kuru maya toz şeker ve ılık suyu karıştırın ve 5 dakika kadar bekletin. Unun orta kısmını açın. Oda sıcaklığında beklettiğiniz 50 gram tereyağını ve tuzu ve en son maya karışımını katın ve yoğurmaya başlayın. Hamur homojen bir hal alana kadar yoğurma işlemine devam edin. Kıvam alan hamurunuzun üzerine hafif un dökün ve dinlenmek üzere üzerini kapatın. Mayalanabilmesi için yarım saat bekleyin.

Haberin Devamı

Kabaran hamurunuzu tezgâha alın. Toparlanması için biraz yoğurun. Hamurunuzu tercihinize göre 12 15 bezeye ayırın. Bezeleri tezgâh üzerinde yuvarlayın. Yassı bir hale getirdiğiniz hamurunuzun ortasına oda sıcaklığında beklettiğiniz tereyağından azar azar sürün ve üzerine bir bez kapatarak 5-10 dakika tereyağının erimesini bekleyin. Dinlenen hamurları rulo yaparak iki ucunu birleştirin. Fırın tepsinizi yağlayın. Veya fırın tepsinize yağlı kâğıt serin. Şekil verdiğiniz hamurunuzu fırın tepsinize dizin. Bir 10 dakika daha dinlendirin. Yumurta sarısını bir fırça yardımı ile hamurunuza sürün. Çörekotu ve susamı üzerine serpin. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 25-30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Açma tarifiniz hazır. Afiyet olsun.

Açma Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Tereyağınızı oda sıcaklığında yumuşak bir hal alana kadar bekletmeniz önemli. Ve bununla birlikte oranlarını tarifteki gibi kullanmaya özen göstermeniz açma tarifinin kıvamı açısından önemlidir. Bu sebeple tereyağınızı açma tarifinizi yapmaya başlamadan 30 dakika önce dolaptan çıkarmanız tavsiye edilir.

Kullandığınız unun yoğunluğu da açmanın yumuşak ve puf puf olması açısından önemlidir. Ununuzu elemek açmanın puf puf olması açısından önemlidir. Unun yoğunluğunun farklı olması tarife eklenecek suyun miktarını da değiştirmektedir. İstediğimiz şey hamurun yumuşak bir kıvamda olmasıdır.

Haberin Devamı

Açmanızı sade yapabileceğiniz gibi zeytinli, peynirli ve patatesli olarak da lezzetlendirebilirsiniz.