Ekonomi Kalıcı zenginlik için tasarruf harekatı

Kalıcı zenginlik için tasarruf harekatı

03.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de tasarruf oranının yüzde 15’i bulmadığını söyleyen Mehmet Şimşek, kalıcı zenginlik için tasarrufun şart olduğunu belirterek BES, çeyiz, konut hesabı gibi uygulamalara dikkat çekti

Kalıcı zenginlik için tasarruf harekatı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin kalıcı bir zenginlik için yatırımlarını artırması, bu yatırımları da iç tasarruflarla finanse etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Tasarruflar arttıkça cari açık azalacak. Özel sektörün borçlarındaki artış da duracak” dedi.
Şimşek, AA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye’de tasarrufların milli gelire oranının çok düşük olduğunu belirterek, bunu artırmak için devletin önemli çalışmalar yaptığını söyledi.
Tasarrufları artırmak amacıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) model değişikliği yaptıklarını hatırlatan Şimşek, bununla tasarruf miktarının, 20 milyar liradan 57 milyara lira, katılımcı sayısının 3 milyondan 6.5 milyona ulaştığını kaydetti.
BES’te otomatik katılım uygulamasının 1 Ocak 2017’den itibaren başlayacağını hatırlatan Şimşek, çeyiz, konut hesabı gibi inisiyatiflerin de ilerideki süreçte tasarruflara etkisinin başarılı olacağına inandığını belirtti.
Türkiye gibi orta yüksek gelir grubundaki ülkelerde ortalama tasarruf oranının yüzde 30 civarında olduğuna dikkati çeken Şimşek, Türkiye’de ise yüzde 15’i bile bulmadığını söyledi.
Yastık altı olmasın
Devlet teşvikleri ile vatandaşlara tasarruf alışkanlıklarını öğretmeye çalıştıklarını anlatan Şimşek, “Eğer ülkemiz zengin olmak istiyorsa, kalıcı bir zenginliği yakalamak istiyorsa, yatırımları artıracak ve bu yatırımlarını iç tasarruflarla finanse edecektir. Şu anda bizdeki cari açık nedeniyle özel sektörün borçları artıyor. Bu da düşük tasarrufu yansıtıyor. Tasarruflar arttıkça cari açık azalacak. Özel sektörün borçlarındaki artış da duracak, geriye dönecek” dedi. Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Vatandaşımız tasarruf yapıyor ama tasarruflar atıl. Altın alıyor ama evde tutuyor, bu son derece yanlış. Bugün o altınınızı bankaya verseniz, altın olarak saklayacaklar üzerine size bir miktar da gelir verecekler. İstediğiniz zaman da altınınızı gidip alabileceksiniz. Evde altın tutmanın ne ekonomiye ne size bir faydası var. Evde döviz tutmak... Sisteme koysanız yatırımlara yönlenecek. Yastık altı bir şey tutmanın bu ülkeye faydası yok. Bu varlıklar sisteme dahil olursa, yatırımlara yönlendirilecek, yatırımlara kanalize olacak.”
Tasarruf alışkanlıklarının da değiştirmenin önemine işaret eden Şimşek, “Şu anda Hazinenin borçlanma faizi 2 yıllık yüzde 8.63, yani 9’un altında. Devlet ‘sen 100 liralık tasarruf etsen, ben senin hesabına 25 lira vereceğim’ diyor. İnsanın babası bile bu kadar destek olmaz. Vatandaşlarımıza, çalışanlarımıza sesleniyorum az da olsa 10 lira da 50 lira da olsa tasarruf edin” çağrısında bulundu.

Matrah çağrısı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, başvuruları halen devam eden bazı alacakların yapılandırılmasına ilişkin kanunun tarihi fırsatlar sunduğunu belirterek, “Bunlardan biri de matrah artırımı. Tüm mükelleflerimizi bu imkândan yararlanmaya davet ediyorum. Matrah artırımı yapan mükelleflere geçmişe dönük vergi incelemesi yapmayacağız” dedi.
Bakan Ağbal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile getirilen matrah artırımı uygulamasına ilişkin AA’ya değerlendirmelerde bulundu.
Kanun ile sunulan avantajların mevcut borçların yapılandırılarak ödeme kolaylığı sağlanmasıyla sınırlı olmadığını vurgulayan Ağbal, matrah artırımının önemine dikkati çekti.
Matrah artırımı yapan mükelleflere, artırımda bulunulan döneme ilişkin vergi incelemesi yapılmayacağını belirten Ağbal, “Bu kapsamda 2011 ila 2015 yıllarına ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir ve kurumlar stopaj vergisi ile katma değer vergisi matrahlarını artıran gerçek kişi ve kurumlar, artırımda bulunulan yıl için vergi incelemesine tabi tutulmayacaklar. Kanun, mükellefler için tarihi fırsatlar sunuyor. Tüm mükelleflerimizi matrah artırımı imkanından yararlanmaya davet ediyorum” diye konuştu.