Gündem Kamu binaları engellilere uygun değil

Kamu binaları engellilere uygun değil

11.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, 2012’de 3 yıllığına uzatılan Engelliler Kanunu kapsamında, kamuya açık alanların ve toplu taşıma araçlarının engelli erişimine uygun hale getirilmesi düzenlemesinin yürürlüğe girdiğini ancak halen kamu binalarının büyük bölümünün engelli erişimine uygun olmadığını bildirdi.

Kamu binaları engellilere uygun değil

Akkaya, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Toplumda engellilere bir şey veriliyormuş havası yaratılmaya çalışıldı. Toplumsal Araştırmalar Derneği’nin Sabancı Vakfı’yla yaptığı araştırma yayınlandı geçenlerde. O araştırmaya baktığımızda, hiçbir şey yapılmadığı ortada.

Türkiye’de 29 bin 735 kamu binası var. Yüzde 51,9’unda engelli rampası yok. Bu binaların yüzde 94’ünde görme engellilerin kendi başlarına yürüyebilecekleri hissedilebilir yüzey zemininin olmadığını görüyoruz. Çok katlı binaların yüzde 67,5’unda asansör yok. 285 bin 571 adet yaya yolunda yüzde 81’inde rampa, yüzde 96’sında hissedilebilir zemin yok.

Türkiye’de 8, 5 milyon engelli var. 8,5 milyon insanın sorunları görmezden geliniyor. 2005 içinde bu kanun çıktığı zaman, 7 yıllık bir süre verilmişti. 2012’de iki milletvekilinin gece yarısı operasyonuyla vermiş olduğu teklifle bu süre 3 yıl uzatıldı. Bu sürecin uzatılmasının amacı şu: Yasa çıktıktan sonra kamu kurumları, belediyeler eğer bunu yapmamışlarsa, bir mağduriyet yaşanması halinde onlara karşı açacağı davaları engellemek için yapılan düzenlemeydi aslında. Şimdi o mevzuat yürürlükte. Herkesin, bütün kamu kuruluşlarının burada sorumluluğu var. Biz de bunun takipçisiyiz.”