Gündem Kamulaştırmada dava hakkı geldi

Kamulaştırmada dava hakkı geldi

15.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi Torba Yasa’yla gelen kamulaştırma kanununda dava açma hakkını ortadan kaldıran düzenlemeyi iptal etti

Kamulaştırmada dava hakkı geldi

Anayasa Mahkemesi (AYM), geçen yıl yürürlüğe giren Torba Kanun’un, Kamulaştırma Kanunu’nda bazı kamulaştırma ve kamulaştırmasız el atmalarda vatandaşın alacak talep etmek için dava açma hakkını ortadan kaldıran düzenlemeleri iptal etti.
CHP ve bazı mahkemeler, 6487 sayılı kanunun, bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM’ye başvurmuştu. Davaları birleştirerek esastan karara bağlayan AYM, Kanun’un 21. maddesiyle 2942 sayılı Kamulaştırma Kanu’nun başlığıyla değiştirilen geçici 6. maddesinin 12 ve 13. fıkralarının Anayasa’ya aykırı olduklarına ve iptallerine karar verdi. AYM, Kanun’un 22. maddesiyle Kamulaştırma Kanu’na eklenen geçici 7. maddenin de Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi. İptal hükmünün kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak 6 ay sonra yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı. İptal edilen geçici 7. Madde “mahkemelerce idare adına tescil kararı verilen kamulaştırmalarda tebligatlar ve diğer kamulaştırma işlemlerinin tamamlanmış sayılacağını” düzenliyor.
Maddeye göre bu kamulaştırma işlemleri sebebiyle hiçbir hak ve alacak talebinde bulunulamayacak; kamulaştırmaya veya bedeline karşı itiraz davaları açılamayacak; açılmış ve devam eden davalar da bu madde hükmü uygulanarak sonuçlandırılacaktı.
Alkol yasasına ret
CHP, Kanun’un Alkol Yasası’nda değişiklik yapan bazı hükümlerinin de iptalini istemişti. “Televizyonlarda alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilmez” hükmü ile eğitim ve öğretim kurumlarındaki alkollü içecek satışını düzenleyen maddedeki “her türlü” ibaresinin iptali istenmişti. AYM, Alkol Yasası ile ilgili düzenlemelerin iptal istemlerini reddetti.