Ekonomi Kamyonlar da elektriğe bağlıyor

Kamyonlar da elektriğe bağlıyor

22.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hannover’de düzenlenen IAA Ticari Araçlar Fuarı, bu yıl hayli “elektrikli” tanıtımlara sahne oldu. Başta Daimler olmak üzere, aralarında Karsan’ın da bulunduğu pek çok ticari araç üreticisi, bu fuarda elektrikli ve “çevreyle dost” konsept sunma yarışına girdi.

Kamyonlar da elektriğe bağlıyor

Bu yıl 66. kez düzenlenen ve Türkiye’den de, aralarında Otokar, Temsa ve Karsan gibi büyük üreticilerin de bulunduğu 92 firmanın katılım gösterdiği Ticari Araçlar Fuarı, sektörde “verimlilik”, “teknoloji” ve “çevre dostu alternatif yakıtlı araçlar” konusundaki son gelişmelerin sergilendiği bir platforma dönüştü. Bu kapsamda, özellikle kamyon, otobüs ve minibüsler için geliştirilmiş elektrikli konseptlerin sayısı da bir hayli yüksek oldu.
Türk minibüsü!
Bu kapsamda Daimler, çatısı altındaki Mercedes’in geliştirdiği elektrikli kamyon konseptini fuarda tanıtırken, yine aynı grubun ortaklıklarından olan Fuso’nun elektrikli Canter’i de büyük ilgi gördü. Aynı fuarda elektrikli model sunan diğer üreticiler arasında Scaina, MAN gibi ticari araç üreticileri de bulunuyor.
Bununla birlikte orta sınıf ticari araçlarda, yani “Van” tipi modellerde de elektrikli araçlar dikkati çekiyor. Nitekim Volkswagen, yeni Crafter için elektrikli bir versiyon eklerken, aynı aracın bir de MAN versiyonunu sergiledi. Türkiye’de geliştirilen Karsan’ın popüler minibüsü “Jest” ise, Hannover’de elektrikli olarak Avrupalıların karşısına çıktı. Karsan CEO’su Okan Baş, “Seri üretime hazır hale getirdiğimiz, Türkiye’nin ilk yerli ve elektrikli minibüs modeliyle gururla Avrupa’da yerimizi aldık. Elektrikli Jest’i öncelikle Avrupa’nın en gözde ticari araç fuarında tanıtarak farklı ülkelerden siparişler alabilmeyi arzu ediyoruz” dedi.
Daha akıllılar
Fuarda sergilenen konseptlerin bir bölümü ise, çevreci ancak alternatif yakıtlarla çalışabilen araçlardan oluşuyor. Nitekim İtalyan Iveco’nun geliştirdiği “Z-Truck” doğalgaz ve biyometan gazıyla çalışabilecek bir motora sahip.
Böylelikle aracın çevreye verdiği zararın “Zero” yani “Sıfır” olduğunu belirten firma yetkilileri, geliştirme aşamasında 29 farklı patent aldıklarını kaydediyor. Bu aracın sahip olduğu otomatik sürüş teknolojisi sayesinde, kaza olasılığını da “sıfır”a indireceğini iddia eden Iveco, insan-makine etkileşimi sunan araçta sürücünün de “sıfır stress” ile araç kullanabileceğinin altını çiziyor.
Fuarda, taşımacılıkta bilgisayar ve otomasyonun da yeni rolüne ilişkin farklı konseptler de yerini aldı. Mercedes’in, drone teknolojileri üreten “Matternet”le birlikte hazırladığı “Vision Van” konsepti, gelecekte yeni nesil hafif ticarilerin nasıl olacağına ilişkin ipucu veriyor.
Zira Vision Van, üzerinde teslimat drone’ları barındıran bir araç. Kısa mesafelerde küçük paketlerin taşınmasında kullanılacak araç, minik insansız hava araçları sayesinde de farklı noktalara teslimatları gerçekleştirebilecek.

Yazarlar