Gündem Kan şekerini dengede tutan besinler

Kan şekerini dengede tutan besinler

20.04.2018 - 16:00 | Son Güncellenme:

Kan şekerinizin yüksek ya da çok düşük olması sağlığınız için gidişatın kötü olduğunun kanıtıdır. Damarlarınıza en büyük zararı yüksek kan şekeri verir. Sağlığınız için kan şekerinizi dengede tutmanız gerekir. Bu dengeyi sağlayabilmeniz adına nasıl beslenmeniz gerektiği hakkında sizin için bir araştırma yaptık.

Kan şekerini dengede tutan besinler

Hayatınızdan fazla karbonhidratı çıkarın

Haberin Devamı

Çok miktarda karbonhidrat içeren besinler, sizin kan şekerinizi yükseltir. Örneğin patates, içerisinde karbonhidrat bulunduran besinler arasında yer alır. İçerdiği karbonhidrat nedeniyle kan şekerinizi hızla arttırır. Bu gibi besinleri hayatınızdan tamamen çıkartmanıza gerek yok. Ancak tüketimini sınırlandırmanız size fayda sağlar.

Lif bakımından zengin sebzeler tercih edin

Karbonhidratın kan şekerinizi hızlı arttıracağını söylemiştik. İçerisinde bol lif, az karbonhidrat bulunduran besinler size kan şekerinizi dengede tutmada yardımcı olacaktır. Ayrıca lifli besinler tüketmeniz, size tokluk hissi kazandırır. Lif bakımından zengin sebzelere örnek verecek olursak; fasulye, ıspanak, brokoli, kabak, enginar, bamya ve bezelyeyi sayabiliriz. Bu besinleri tüketmek kan şekerinizi dengede tutmanıza yardımcı olur.

Haberin Devamı

Bol bol su için

Kan şekerinizi etkileyen en önemli etmenlerden birisi vücudunuzdaki su oranıdır. Gün içerisinde su içmeyi unutmayın. Bir insan kan şekerini dengede tutabilmek için, günlük 8 ila 10 bardak arası su içmek zorundadır. Bu oran yaz aylarında artış gösterebilir. Çünkü yaz aylarında sıcak havalardan dolayı terlemeler yaşayıp su kaybedersiniz. Vücudunuzun terleme yoluyla kaybettiği suyu, tekrar vücudunuza kazandırmanız gerekir.

İçecek tercihlerinizi iyi yapın

Günlük hayatta arkadaşlarınızla, ailelerinizle buluşmalarınızda, yemek toplantılarınızda içecek tercihlerinizi iyi yapın. Tatlandırıcı içeren içeceklerden tüketmeniz, kan şekerinizin hızlı şekilde artışa geçmesi anlamına gelir. Yemeklerinizin yanında bir bardak su ya da ayranın size eşlik etmesi kan şekeriniz için doğru bir adım olur.

Porsiyonlarınızı iyi ayarlayın

Kendinize düzenli öğün vakitleri ayarlamanız sağlıklı bir hayat için önemlidir. Öğünlerinizde kullanacağınız porsiyon miktarı, aşırıya kaçmamalıdır. Düzenli beslenmeniz, hem kilonuzu korumanıza yardımcı olur hem de kan şekerinizi dengede tutar. Öğünlerinizde fazla karbonhidrattan uzak, protein içeren besinler tüketin. Böylelikle sağlıklı yaşama bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.

Haberin Devamı

Hayatınıza spor katın

Sağlıklı beslenmenin yanında, fiziksel olarak yaptığınız hareketler ve aktiviteler de kan şekerinizi dengede tutar. Bu yüzden günlük hayatta yapacağınız her işinizi harekete çevirin. Asansör yerine merdivenleri tercih edin, kısa mesafelere araçla değil yürüyerek ulaşım sağlayın. Yürüyüş hayatınız için basit ve önemli bir aktivitedir, hayatınızdan eksik etmeyin.