Ekonomi Kanada’da konut talebini patlattı!

Kanada’da konut talebini patlattı!

22.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Akman Holding’in, Kanada’da hayata geçirdiği projesinin Türkiye satışları başladı. Akman Holding Başkanı Ali Akman, yeni konut açığı olan Toronto’da, binlerce talep aldıklarını söyledi

Kanada’da konut  talebini patlattı

Sanayiden turizme, otomotivden gıdaya kadar 17 sektörde faaliyet gösteren Akman Holding’in, Kanada’daki şirketi “SAMM Devolopments” aracılığıyla Toronto’da hayata geçirdiği “The Kennedy Condominiums” projesinin Türkiye satışları başladı. Projeye büyük ilgi olduğu, taliplilerin diğer etapları da beklediği belirtiliyor.
Akman Holding ve SAMM Developments Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akman, 600 milyon dolarlık yatırım değeri olan projenin, Toronto’nun en büyük konut projesi olduğunu vurguladı. İlk etapta satışa çıkan konutların adeta “kapışıldığını” belirten Akman, “Meyve suyu ihracatıyla girdiğimiz bu ülkede, daha sonra otel yatırımları yaptık. Kanada’da, Toronto özelinde konut açığı çok büyük. Konut arzı ekside. 370 daireli ilk bloğun ilk etabı, iki gün gibi rekor sürede satıldı. İnsanlar daire almak için geceden sıraya girdi. Geçen ay satışa sunulan yeni etaptaki 330 daire içinse 800 talep geldi. Belki yüzlercesini diğer etapları beklemeleri için yönlendirdik” diye konuştu.
4 blokta 1.320 daire, otel ve iş merkezinden oluşan projede daire fiyatları 250 bin ile 400 bin Kanada doları arasında değişiyor.
Türklere ayırdı
Kanada’da satışı süren 330 dairelik ikinci etabın yüzde 65’inin de şimdiden satıldığını anlatan Akman, “Projenin Kanada’daki satışlarında olağanüstü taleple karşılaştık. Kanada’da oluşan fazla talebe rağmen ikinci etaptaki 100 daireyi Türkiye’den müşterilere ayırdık. Türkiye’deki müşterilerimiz için lansmana özel avantajlı fiyatlar sunuyoruz. Bundan sonra da bölgede olmak istiyoruz. Yeni projelerde de Türkiye için ayırdığımız yerler olacak” ifadesini kullandı.
Akman, Kanada’da inşaatta İtalyanların ön planda olduğunu vurgularken, “Türk yatırımcının bölgede oluşan talebe cevap vermekte büyük başarı göstermesi çok önemli. Bu durum, Türk inşaat ve müteahhitlik sektörü için de büyük anlam ifade ediyor” dedi.
30 yıl mortgage
Ali Akman, Kanada’da konut alımı yapacak yabancıların, ödemenin yüzde 35’ini peşin yaptıktan sonra kalan yüzde 65’lik bölüm için mortgage kredisi alabildiklerini söyledi.
Akman’ın verdiği bilgilere göre, uzun vadeli mortgage kredisinde en çok 25-30 yıl arası vadeler tercih ediliyor. Akman, “Kanada doları, Amerikan dolarından yüzde 30 daha ucuz. Ayrıca 1400 Kanada doları kira garantisi var. Sadece Kanada’da bir hesap açıyorsunuz. Biz banka kredisi için de bankalarla ilişkilerimizi kuruyoruz” dedi. 2017 şubat-mart aylarında proje yatırımını tamamlayacaklarını belirten Akman, 2019 yılındaysa teslimatlara başlayacaklarını ifade etti.
‘Herkesin B planı Kanada’da göçmenlik’
Kanada’nın büyük çoğunluğunu göçmenlerin oluşturduğunu anlatan Ali Akman, bu nedenle sürekli ülkeye gelmek isteyen nüfusla birlikte yeni konut talebinin de arttığını kaydetti. Ülkenin göçmen alırken, “çok titiz” davrandığını söyleyen Akman, “Seçerek alıyor. Elbette ülkeye yatırım yapanlar da tercih ediliyor. Herkesin B planı Kanada’da göçmenlik. Ülkenin kendisi ve yabancılar için sunduğu koşullar, çekiciliğini sürekli artırıyor” dedi.

Yazarlar