Gündem Kanser ilacı ithalini azaltacak üretim

Kanser ilacı ithalini azaltacak üretim

03.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk biyobenzer ilacı (referans ilaç), Toksöz Grup bünyesinde faaliyet yürüten Arven İlaç tarafından üretildi. İlaç kanser hastalarının enfeksiyonlar karşısında zayıf düşmelerine sebep olan ‘Nötropeni’nin engellenmesi için kullanılıyor.

Kanser ilacı ithalini  azaltacak üretim

Vücuttaki beyaz kan hücrelerinin sayısının azalmasını engelleyen ilaç, vücudun enfeksiyondan daha az etkilenmesine yardımcı oluyor.

9 yıl üretim aşaması

Toksöz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Toksöz, “2007 yılına kadar uzanan 9 yıllık bir Ar-Ge sürecinin sonunda, ülkemizin ilk biyobenzer ilacını üretmeyi başardık. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan bu ürünümüzle birlikte ülkemizde hematoloji ve onkoloji alanlarında önemli bir açığın kapatılacağına ve Türkiye’nin yurtdışına olan ilaç bağımlılığının azaltılmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

2015 yılı verilerine göre Türkiye’de biyoteknolojik ve biyobenzer ilaçlarda yaklaşık 2.5 milyar TL’lik ithal ürün kullanımı olduğunu ifade eden Toksöz, “İlacın Türkiye’de ruhsat almasının ardından Avrupa ve Asya pazarları için de ruhsatlandırma işlemleri başladı. ABD pazarı için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ile bir ön toplantı gerçekleştirdik. ABD’deki süreci önümüzdeki yıl başlatacağız. Bu tür ürünlerin ihale satışları da oldukça yüksek olduğu için, şimdiden pek çok ülkeden ihaleye giriş için teklifler almaya başladık” diye konuştu.