Gündem Kanser olmam demeyin!

Kanser olmam demeyin!

02.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Kanser Derneği’nin farkındalık yaratmak için düzenleyeceği etkinlikleri tanıtım toplantısında konuşan dernek başkanı Burak Duruman, “Erken tanı sayesinde bu hastalık yüzde yüz tedavi edilebilir” dedi

Kanser olmam demeyin

Türk Kanser Derneği meme kanserinde farkındalık yaratmak için “Ben farkındayım ya sen! Bana olmaz dememeli” sloganıyla etkinlikler düzenliyor.

Haberin Devamı

Etkinliklerin tanıtıldığı toplantıda konuşan Türk Kanser Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Duruman, erken tanının önemine değindi; “Erken tanı sayesinde bu hastalık yüzde yüz tedavi edilebilir. Her 8 kadından biri meme kanseri ve erken tanı konulmadığından ölümler arıyor. Biz de Türk Kanser Derneği olarak kanser tedavisinde halkın bilinçlenmesi için erken tanının önemli olduğunu halka aktarmak için Onkoloji Günleri düzenliyoruz. Onkoloji Günleri’nde belli parklara çadır kuruyoruz, kurulan bu çadırlar da kanser konusunda halkı bilinçlendiriyoruz” diye konuştu.


‘Yeterli bilinç yok’

Kanser hastalığı konusunda toplumda bilinç eksikliği olduğuna dikkat çeken Duruman, “Çocuklarımıza ve çevremizdekilere bu hastalığı anlatmalıyız ve hastalığı tanımlarına yardımcı olmayız. Ne yazık ki toplum olarak bu bilinç bizde yok. Bizler çocukları eğlendirerek sağlıklı yaşamı öğretmeye çalışıyoruz” dedi. Kanserli hastaların iyileştirici tedavilerinin sonucunda, doktor kontrolünde bakımlarının gerçekleştiği, ağrı ve ıstıraplarının azaltılmaya çalışıldığı ‘hospis’lere ihtiyaç olduğunu belirten Duruman, “Hospis, Türkiye’nin kanayan en büyük yaralarından biri. İyi doğmak hakkımız, iyi yaşamak hakkımız. Niye Türk halkının iyi ölme hakkı olmuyor? Hospis, kurtulma ümidi olmayan hastaların hastanesidir. Amerika’da 2 milyon kişi 5 bin Hospis Hastanesi’nde vefat ediyor. Türkiye’de bir tane bile yok” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı


Ölüm oranı azalıyor

Toplantıya katılan Hematoloji ve Tıbbı Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Soley Bayraktar da, “Meme kanserlerinde çevresel faktörlerin rol oynadığını biliyoruz. Kilolu olmak ve aşırı alkol tüketimi gibi faktörler bu riski artıyor fakat en meme kanserine yakalanma riskini artıran en önemli faktör genledir. Meme kanseri vakalarında 2007’den bu yana bir artış görülmediği gibi ölüm oranları da yüzde 35 azalmıştır. Bunun sebebi meme kanseri tedavisinde çıkan yeni ilaçlar ve bayanların daha bilinçli olarak mammogram taramalarını yaptırmalarıdır” dedi. Toplantıya katılan oyuncu Deniz Çakır ise meme kanserine karşı kontrollerini yaptırdığını ve ailesinin de bu konuda eğitim verdiğini söyledi.