Gündem Kapılar komşuluğa açılıyor

Kapılar komşuluğa açılıyor

16.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Artvin’in Yanıklı Yaylası’nda çığ ve rüzgar riski taşımayan tek yamaca inşa edilen evlerin kapı ve pencereleri neredeyse birbirine açılıyor

Kapılar komşuluğa açılıyor

Artvin’de kent merkezine 65 kilometre uzaklıktaki Yanıklı köyünün 2 bin 100 rakımlı yaylasında aralarında asırlık yapıların da yer aldığı 170 dolayında ev inşa edildi. Arazi sorunu bulunan yaylada çığ ve rüzgar riski taşımayan tek yamaca inşa edilen ahşap ve tek katlı evlerin kapı ve pencereleri neredeyse birbirine açılıyor.

Haberin Devamı

Yaz aylarında büyükbaş hayvanları ile yaylaya göç edenler yaklaşık 2 ay buradaki yaylada yaşıyor. Elektriğin olmadığı yaylada gaz lambaları ile aydınlatmalarını sağlayan yaylacılar yemeklerini ise sobada odun ateşinde pişiriyor. Yaylada hayvanlarından elde ettikleri süt ile yağ, peynir ve kaymak üreten yaylacılar aile ekonomilerine de katkı sağlıyor.

‘Eskileri arıyoruz’

Doğal ortamda yaşamlarını sürdüren yaylacılar birbirine çok yakın inşa edilen evlerin komşuluk ilişkilerini de geliştirdiğine inanıyor. Küçük yaştan itibaren yaylacılık yaptığını anlatan 73 yaşındaki Zenifer Avcı, eskiden yaylaların daha güzel olduğunu ve herkesin iç içe yaşadığını söyledi. Avcı, “Günümüzde bu biraz azaldı. Keşke o günler geri gelse” dedi.

Haberin Devamı

Yanıklı Köyü Muhtarı Cemal Genç ise evlerin çığdan ve rüzgardan korunaklı tek alanda inşa edildiğini söyledi. Yaylacılık geleneğini sürdürmeye çalıştıklarını vurgulayan Genç, “Büyüklerimiz zamanında doğru yeri seçmiş. Evlerin tamamı ahşap” diye konuştu.

Yazarlar