Ekonomi Kapılara x-ray operasyonu

Kapılara x-ray operasyonu

20.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet sınır kapılarını sıkı denetime almak için harekete geçti. Gümrük kapılarında artık trenler bile x-ray’den geçecek. Yeni uygulamalar ile kapılarda uzun kuyruklar sona erecek

Kapılara x-ray operasyonu

Kuzey Irak ve Suriye sınır kapılarında önlemleri üst seviye çıkaran Türkiye, tüm sınır kapılarını ‘güvenlik gözaltısına’ alıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tefenkçi’nin verdiği bilgiye göre, sınırlardan ‘tek durakta kontrol’ sistemine geçilecek. Yolcu ve yük araçlarının tüm işlemleri aynı yerde aynı anda yapılacak. Yolcu salonlarıyla yolcuların olumsuz hava koşullarında mağdur olmaları engellenecek. Tahsilatlar kredi kartı ile yapılacak ve Kapıkule’de veteriner kontrol noktası kurulacak. Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konum ve riskler göz önüne alındığında, ülke güvenliğinin tam tesis etmek için uluslararası tren taşımacılığındaki tehlikeleri en aza indirmek amacıyla ilk kez, ‘Tren Tarama Sistemi’ ile trenler X-Ray’dan geçirilecek.

Haberin Devamı

Tüfençi’nin verdiği bilgiye göre sınır kapılarındaki tedbirler şöyle:

TEK DURAKTA KONTROL: Kara hudut kapılarında, ‘Tek Durakta Kontrol’ projesi uygulanacak. Amaç, yolcuların ve yük taşıyan araç ve sürücülerin gümrük hizmeti verilmesine ilişkin tüm işlemleri ile diğer kurum ve kuruluşların mevzuatlarından kaynaklanan bazı kontrollerin de koordineli bir şekilde aynı yer ve zamanda yapılabilmesini sağlamak. Projenin tamamlanması halinde, kara hudut kapılarına gelen araçları tek duraklı bir yapı karşılayacak. Aracın hızlı plaka okuma sisteminden durmaksızın geçerek kara kapısı sahasına girişine müteakiben ağırlığının tartılması ve tartım bilgilerin elektronik olarak gümrük idaresine sağlanması ile birlikte aynı anda ve aynı peronda hem tescil ve muayene, hem de pasaport işlemleri tamamlanacak.

Haberin Devamı

YOLCU SALONUNDA İŞLEM: Yolcuların kara hudut kapılarında beklemeleri ve oluşan zaman kayıpları engellenecek. Otobüs ile gelen yolcuların gümrük ve pasaport işlemlerinin, ‘yolcu salonlarında’ tamamlanması sağlanarak olumsuz hava koşullarında mağdur olmaları engellenecek. Bu amaçla ilk olarak Kapıkule Kara Hudut Kapısında çalışmalara başlanmış yolcu salonu inşası ve peron sisteminin yeniden yapılandırılması gibi fiziksel altyapı işlerinin hızla tamamlanması öngörülüyor.

KREDİ KARTIYLA ÖDEME: Yapılacaklar arasında; ‘Hızlı Plaka Okuma Sistemleri’, ‘Tablet ve Kredi Kartı ile Tahsilat’, ‘Kapıların tek durak uygulamasına göre yeniden dizaynı’ başlıkları bulunuyor. ‘Tablet PC’ ve ‘Kara Hudut Kapılarında Banka/Kredi Kartı ile Tahsilat Yapılması’ öncelikli olarak hayata geçirilecek.

Kasım ayında başlıyor

Otobüs-minibüs yolcuları için daha modern şartlarda pasaport ve muayene işlemlerinin yapılacağı, gidiş ve geliş bölümleri birbirinden bağımsız olacak ve bagaj x-ray’ı kurulacak. Bu sistem kasım itibarıyla faaliyete geçirilecek.

Veteriner kontrol noktası

Kapıkule Gümrük Kapısı’nın bitişiğinde Veteriner Sınır Kontrol Noktası yapılacak. Bu kapsamda teknik şartname çalışmaları tamamlanmış olup, 03.10.2017 tarihinde proje ihalesi yapılacak. Böylece canlı hayvan geçişleri kontrol altına alınacak.

Haberin Devamı

Trenler de x-ray’dan geçecek

Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konum ve riskler göz önüne alındığında, araç ve konteyner tarama sistemlerinin yanısıra ülke güvenliğinin tam tesis etmek için uluslararası tren taşımacılığındaki riskleri en aza indirmek amacıyla farklı tarama sistemlerinin de temin edilmesi yönünde yapılan çalışmalar sonucunda, Kapıkule Gar Gümrük Sahası’nda (1) adet Tren Tarama Sistemi kurulacak. Yatırım bütçesi ile 12.500.000 TL ile temin edilen sistem aralık ayı içerisinde muayene ve kabul çalışmalarını yapacak.

TCDD ilgili birimlerinin olumlu katkıları sonucu, sistemin kurulum sahasında yol ve saha düzenleme çalışmaları, enerji temini ve fiber kablo hattı çekilmesi işleri tamamlandı.

Yazarlar