Gündem Kapıların kilitli olması felakete neden olabilir

Kapıların kilitli olması felakete neden olabilir

02.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eğitim kurumlarındaki yangın çıkış sistemleriyle ilgili İTÜ Makine Fakültesi İmalat Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, “Ders saatlerinde okullardaki yangın merdivenlerinin kitli olması felakete neden olabilir” dedi.

Kapıların kilitli olması felakete neden olabilir

Kılıç’ın görüşleri özetle ise şöyle; “Deprem, yangın ve her türlü tahliye durumunda kullanılan kaçış merdivenleri, okullarda ve özellikle yurtlarda daha korunaklı olmalıdır. 2 tür kaçış merdiveni vardır. Ya binanın içinde olacak ya da dışında. Kaçış merdivenlerinin içeride olması dışarıda olmasından daha uygundur ama zeminin üzerinde 2 kat varsa merdivenin korunmuş olması gerekmektedir. Yani, merdiven 2 saat yangına dayanabilecek duvar içerisinde bulunmalı ve kapısı da 90 dakika yangına dayanabilecek malzemeden yapılmalıdır. Eğer merdivenler içerideyse birisi mutlaka doğrudan dışarıya açılmalıdır. Kaçış merdivenlerinin asla kilitli olmaması lazım. Dışarıdaki kaçış merdivenlerinin ise 7 katın üzerindeki binalarda yapılması yasak. Sebebi olumsuz hava şartlarında, yükseklik korkusu olan kişilerin kullanamaması. Öğrenci yurtlarında bu kurallar daha katı.

‘Senede iki kez tatbikat’

Algılama sistemi, otomatik yağmurlama sistemi kesinlikle olmalıdır. Yangın gibi doğal afetlerde en riskli yerler yatılan yerlerdir. Ders saatlerinde okullardaki yangın merdivenlerinin kitli olması felakete neden olabilir. Bu kapıların özellikle ders saatlerinde açık tutulması gerekiyor. Okullarda senede iki kez tatbikat yapılarak öğrencilere acil durumda ne yapılması gerektiği öğretilmeli. Türkiye’de aslında genel olarak can güvenliği pamuk ipliğine bağlı. Yangın itfaiye ile söndürülmez binaların tasarımıyla önlenir. Kaderci bir yapıya sahip olmamız en büyük dezavantajımız.”