Gündem Kar yağışı etkili oldu! O şehirler kar altında kaldı...

Kar yağışı etkili oldu! O şehirler kar altında kaldı...

01.11.2016 - 09:52 | Son Güncellenme:

Hava sıcaklığı iç ve doğu bölgelerde 2 ila 6 derece azalacak, bazı bölgelere kar yağacak. Bölge genelinde hava  sıcaklıklarının 1 ila 3 derece düşmesi nedeniyle Erzurum, Ardahan, Ağrı, Kars ve Gümüşhane'de kar yağışı  etkili oluyor. İstanbul'da ise öğleden sonra il genelinde yağmur ve sağanak yağış bekleniyor.

Kar yağışı etkili oldu O şehirler kar altında kaldı...

Türkiye için kara kış alarmı verildi. Bugün yılın ilk kapsamlı kar yağışı başlıyor. Son hava durumu tahminlerine göre 19 ilde kar yağışı görülecek. Bir çok ilde de kar yağışı sulu kar olarak etkili olacak. Ankara hava durumu raporunda da kar uyarısı var. İstanbul için yapılan son hava durumu tahmini ise yağmur alarmı verdi.

Kar yağışı beklenen iller arasında Bolu, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Zonguldak, Kastamonu, Ankara, Karabük, Bayburt, Muş, Amasya, Tokat, Ardahan, Gümüşhane, Erzincan, Tunceli, Erzurum, Kars ve Bitlis illeri bulunuyor.

Haberin Devamı

Yapılan son değerlendirmelere göre; ülke genelinin parçalı çok bulutlu, Marmara'nın doğusu, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzeyi, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile İstanbul ve Kayseri çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle yağmur ve sağanak, Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeyi, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar şeklinde görülecek olan yağışların; Zonguldak, Bartın, Rize çevreleri, Trabzon'un doğu ve Artvin'in kıyı kesimleri, Doğu Akdeniz'in doğusu, Güneydoğu Anadolu bölgesi ile Doğu Anadolu'nun doğu ve güneydoğusunda kuvvetli; Muş ve Bitlis çevrelerinde yerel olarak çok kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığının iç ve doğu bölgelerde 2 ila 6 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Rüzgarın genellikle kuzey ve kuzeybatı, güneydoğu kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Kıyı Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda kuvvetli (30-60 km/sa), Kıyı Ege ile Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ile Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda zaman zaman kısa süreli fırtına şeklinde (40-80 km/sa) esmesi bekleniyor.

ERZURUM’A GÜNE KARLA UYANDI

Erzurum’da gece saatlerinde başlayan kar yağışı kentin cadde ve sokaklarını beyaz örtüyle kapladı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının düşmesi nedeniyle Erzurum ve Ardahan'da kar yağışı etkili olmaya başladı. Bölge genelinde havaların iyice soğumasının etkisiyle en düşük sıcaklığın 1 derece ölçüldüğü Ardahan ile sıcaklığın 5 dereceye kadar gerilediği Erzurum'da kar yağışı etkili oluyor.

Erzurum'da etkili olan kar yağışı sonrası kar kalınlığı 15 santimetreye kadar ulaştı. Gece saatlerinde etkisini gösteren kar yağışı sonrası kent beyaz örtüye büründü. Kasım’ın birinde güne karla uyanan vatandaşlar, ulaşımda zaman zaman aksaklıklar yaşadı. Kaldırımlarda ve caddelerde biriken kar kütleleri belediye ekiplerinin tuzlama ve temizleme çalışmalarıyla açıldı.

Haberin Devamı

KARS’TA KAR YAĞIŞI ETKİLİ OLUYOR

Kars’ta Kars yağışı etkili oldu. Sabaha doğru başlayan kar, etrafı bir anda beyaza büründürdü.

Sabaha doğru başlayan ve devam eden kar yağışı vatandaşları da hazırlıksız yakaladı. Sabah erken saatlerde işlerine giden vatandaşlar kar sürprizi ile karşılaştı.

Kar yağışının devam ettiği Kars’ta, trafik ekipleri de sürücüleri uyardı. Kent dışına çıkan sürücülerin araçlarında zincir, çekme halatı ve ilk yardım çantası bulundurmaları istendi.

Kar yağışı özelikle yüksek kesimlerde etkili oluyor. Kars-Digor yolu Hanlar Geçidi ile Kars Göle Boğatape Geçidi’nde tipi ve kar ulaşımı da zaman zaman aksatıyor.

AĞRI BEYAZA BÜRÜNDÜ

Ağrı’da gece başlayan kar yağışı kenti beyaza bürüdü. Ağrı’da etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Gece geç saatlerde başlayan kar yağışı, kenti beyaz örtüyle kapladı. Etkisini kısa sürede arttıran kar, hayatı adeta durma noktasına getirirken, kent merkezinde ulaşımda aksamalara neden oldu.

Kara hazırlıksız yakalandıklarını ifade eden vatandaşlardan Erhan Özçelik, "Sabah işe gitmek için evden çıktığımda her tarafın karla kaplı olduğunu gördüm. Beklemiyordum kar yağışını. Yılın ilk karı yağdı. Geçen sene aralık ayında yağan kar, bu yıl erken geldi. Birkaç gündür kuru bir soğuk vardı. Bu kar yağışı ile birlikte havaların yumuşayacağını tahmin ediyorum" dedi.

GÜMÜŞHANE’DE KAR YAĞIŞI

Haberin Devamı

Gümüşhane’de dün gece yarısı gerçekleşen kar yağışının ardından kent merkezinin hakim zirveleri beyaza bürünürken, Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerini kar kapladı.

Şehirde son günlerde düşen hava sıcaklıklarının ardından kent merkezi ve ilçelerde bugün sabaha karşı kar yağışı gerçekleşti.

İl merkezinin hakim noktası olan bin 850 metre rakımlı Kuşakkaya zirvesi ile Karakaya zirveleri ile Torul ve Kürtün ilçelerinin yüksek kesimleri beyaza bürünürken, daha etkili gerçekleşen kar yağışının ardından Kelkit, Köse ve Şiran ilçeleri beyaz örtüyle kaplandı.

Meteoroloji yetkilileri gece en düşük sıcaklığın kent merkezinde 0,8 derece olarak ölçüldüğünü, Perşembe gününe kadar karla karışık yağışlı havanın etkisini sürdüreceğini, hava sıcaklığının ise geceleri sıfırın altına düşeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Yetkililer, bugün gece, Çarşamba ve Perşembe günleri ise zirai don olayı beklendiğinden zirai faaliyet ve seracılıkla uğraşan vatandaşların zirai don olayına karşı tedbirli ve dikkatli olmalarını istedi.

Karayolları yetkilileri ise Gümüşhane-Trabzon arasındaki Zigana dağı, Gümüşhane-Bayburt arasındaki Vauk dağı, Gümüşhane-Kelkit arasındaki Pekün dağı, Kelkit-Şiran arasındaki Çilhoroz dağı, Gümüşhane-Yağmurdere arasındaki Kostan dağı, Gümüşhane-Şiran arasındaki Tersun dağı geçitlerinin ulaşıma açık olduğunu belirterek yola çıkacak vatandaşların araçlarında mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmalarını istedi.

Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren yağmurlu, kuzey ve doğu ilçeleri karla karışık yağmur, yüksekleri hafif kar yağışlı 8

İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, sabah ilk saatlerde Anadolu Yakası, öğleden sonra il geneli yağmur ve sağanak yağışlı 16

Bursa: Parçalı ve çok bulutlu, öğleden sonra yağmur ve sağanak yağışlı 15

İzmir: Parçalı bulutlu 19

Adana: Parçalı yer yer çok bulutlu, sabah saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 23

Antalya: Parçalı bulutlu 21

Konya: Parçalı ve çok bulutlu 10

Samsun: Çok bulutlu ve aralıklı yağmurlu 13

Trabzon: Çok bulutlu ve aralıklı yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; sabah saatlerinde doğu ilçelerinde kuvvetli olması bekleniyor 11

Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı 4

Diyarbakır: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; gece saatlerinden itibaren kuvvetli olması bekleniyor 14