20.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA A
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara veya yerlerini, yahut kimliklerini bildirenlere para ödülü verilmesine dair İçişleri Bakanlığı yönetmeliği uygulaması belirlendi.
Başta ABD ve İngiltere olmak üzere 10’dan fazla ülkenin uygulamaları incelenerek hazırlanan yönetmeliğe göre, aranan isimlerle ilgili web sayfaları açılacak, sosyal medya kampanyası başlatılacak. Arapça, Kürtçe, Türkçe, İngilizce ve Almanca broşürler dağıtılacak ve “Adalet için Millet Hattı” isimli bir telefon hattıyla vatandaşın ihbarda bulunması sağlanacak.
Komisyon kuruldu
Yönetmeliğe göre, İçişleri Bakanlığında üyeleri gizli tutulan bir komisyon kurulacak. Bu komisyonun alt sekretaryası güvenlik birimlerinden gelen tüm verileri değerlendirecek ve en geç 3 gün içinde üst komisyona miktarın belirlenmesi için yönlendirecek. Üyeleri gizli tutulan komisyon, belirlenen nesnel kriterler etrafında tüm verileri, bilgiyi veren isimleri görmeden değerlendirecek. Daha sonra da belirlenen ödül elden teslim edilecek.
Yönetmelikle terör örgütlerinin başta üst düzey elebaşları, bölge ve alan sorumluları, il ve ilçe sorumluları olmak üzere hiyerarşik olarak tüm yönetici kademelerinin yakalanması hedefleniyor.
Eylem ihbarına ödül
Yakalanan, etkisiz hale getirilen kişi veya engellenen suçun niteliğine göre teşvik miktarı 4 milyon liraya kadar çıkarılırken, mühimmat, el yapımı patlayıcı, eylem hazırlığı, alan sorumlularına yönelik ihbarlarda 200 bin lira, elebaşı kadrosu, bölge sorumluları ve sözde merkez komite üyeleri için ise ödül 4 milyon liraya kadar çıkabilecek.
100 milyonluk kaynak
Komisyon ve teşvikler, devletin terör örgütü olarak nitelendirdiği tüm yapılar için geçerli olacak, bu kapsamda PKK, DAEŞ, DHKP-C, TKPML ve benzeri tüm örgütler ve elebaşları listede yer alacak.
Türkiye vatandaşı olmayanlar da yönetmeliğin sağladığı imkanlardan yararlanabilecek.
Uygulama için ilk etapta 100 milyon lira kaynak ayrılırken, bu rakamın en az 500 milyon liraya çıkması öngörülüyor.
Bu kapsamda “terörün liderleri” adlı bir liste oluşturuldu ve ilk aşamada 200’e yakın isim tespiti yapıldı, bölge ve alan sorumlularını listeye ekleme çalışmaları devam ederken, çalışmalar sonunda listede 800 ila bin kişinin bulunması bekleniyor.
El yapımı patlayıcılara ve bunların yerleştirildiği yerlere yönelik bilgi verenler ise komisyonun özel olarak üzerinde duracağı bir başlık olarak belirlendi.