Gündem Karbondioksidi taşa çevirdiler

Karbondioksidi taşa çevirdiler

11.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel ısınmanın birinci sebeplerinden karbondioksidin 8-12 yıl süren taşa dönüşme sürecini uzmanlar birkaç aya indirdi...

Karbondioksidi  taşa çevirdiler

İzlanda’daki dünyanın en büyük jeotermal santrali Hellisheidi’de yürütülen CarbFix aldı projede, karbondioksidi bazalt taşına hapsederek kısa sürede gazdan kurtulmanın yolu bulundu. Araştırmacıların aktardığına göre önce karbondioksit terminalde doğada bolca bulunan bazalt taşına hapsediliyor. Hapsedilen karbondioksit gazı, birkaç ay içerisinde bazalt taşının içindeki kalsiyum, demir ve magnezyum sayesinde yok olabiliyor. Projenin yöneticisi, deneyin “gazı taşa dönüştürmek” olarak basitleştirilebilineceğini söylüyor. Önceleri karbondioksit saf haliyle hapsedilmeye çalışılırken, işlem suyla birlikte gerçekleştirildiğinde gazın hapsolduğu yerden çıkıp doğaya karışma riski sıfıra indirildi.

Haberin Devamı

Çok önemli bir gelişme

Araştırmaya destek veren Colombia Üniversitesi’nden jeofizikçi David Goldberg, deneyin karbondioksiti kısa zamanda karbonlaştırmasını önemli bir gelişme olarak görüyor. Normalde 8-12 yıl süren çökelme süreci proje sayesinde birkaç aya inebildiği için, Goldberg bu projeyi doğanın olan akışını hızlandıran bir çalışma olarak değerlendiriyor. Her ne kadar küresel ısınma ile savaşma konusunda büyük bir gelişme olsa da süreç hala tehlikeli. Su yardımıyla gerçekleştirilen hapsetme işlemi sırasında havaya karbondioksit ve hidrojen sülfür gibi volkanik gazlar salınıyor. Proje ile ilgili bir başka tehlike ise karbonat mineralleriyle beselenen bakterilerin sorun çıkarıp çıkartmayacağı. Bu konuyla ilgili de çalışmalar sürüyor.