Gündem Karbonhidratların faydalarını biliyor musunuz?

Karbonhidratların faydalarını biliyor musunuz?

17.04.2018 - 11:24 | Son Güncellenme:

Karbonhidratlar insanların günlük enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 60’ını karşılar. Yeterli miktarda karbonhidrat alınmazsa vücut enerji gereksinimini gidermek için proteinleri kullanmaya başlar. Bu nedenle kaliteli karbonhidrat alımı sağlıklı bir bünyenin olmazsa olmazıdır.

Karbonhidratların faydalarını biliyor musunuz

Karbonhidratın Fazla Olduğu Besinler Nelerdir?

Genel olarak bakıldığında karbonhidrat kaynağı olarak karşımıza en başta ekmek çıkıyor. Buna ek olarak tahıllar da yüksek oranda karbonhidrat içeriyor. Şekerler, şeker içeren farklı besin türleri, patates, baklagiller, süt türevi ürünler, muz, elma gibi meyveler yani kabaca söylemek gerekirse et dışında kalan birçok ürün karbonhidrat içeriyor. Sağlıklı karbonhidrat kaynaklarına örnek vermek gerekirse meyveler, sebzeler, kepek unu, makarnanın kepekli olan türleri, yulaf ve arpa sayılabilir. Bu ürünler tüketildiğinde hem yeterli oranda karbonhidrat alınmış oluyor hem de sağlıklı bir beslenme gerçekleştirilmiş oluyor. Ancak her karbonhidrat türünün sağlıklı olmadığını da söylemeliyiz. Özellikle de ‘rafine karbonhidratların’ bilinen pek çok zararı vardır.

Karbonhidrat Çeşitleri

Karbonhidratların glikoz, laktoz, nişasta, fruktoz ve sakkaroz gibi farklı türleri var. Ayrıca karbonhidratlar rafine karbonhidrat ve rafine olmayan karbonhidrat olarak iki çeşide ayrılıyor. En bilinen örnek olan beyaz şeker rafine karbonhidrat içeriyor. Asitli içecekler, bisküviler, beyaz un bulunduran bazı gıdalar kısacası hazır gıdaların birçoğu rafine karbonhidrat içeriyor. Ve kilo alımına sebep olmak gibi pek çok zararları bulunuyor. Rafine olmayanlar ise sağlıklı karbonhidratlar grubuna giriyor.

Karbonhidratların Faydaları

Karbonhidratların temel faydası vücutta enerji ve ısı ihtiyacını karşılamak oluyor. 1 gram karbonhidratın vücuda 4 kalori kazandırdığı biliniyor. Bu sayede gerekli enerji için proteinler yakılmıyor, sonucunda ise vücut sağlıklı dengede kalıyor. Karbonhidratların diğer bir faydası ise vücutta elektrolit ve su dengesinin sağlanmasına imkân tanımaları. Ayrıca karbonhidratların içerdiği posa, basit şeker emilimini hızlandırıyor ve kolesterolün düzenlenmesine de yardımcı oluyor. Süt ürünlerinin içerdiği laktoz ise kalsiyum emilimini hızlandırıyor. Bu da kemik gelişimine büyük katkı sağlıyor.