Gündem Karikatürün dehası Koraman’ı uğurladık

Karikatürün dehası Koraman’ı uğurladık

03.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hayata veda eden usta karikatürist Bedri Koraman, ailesi, dostları, sevenleri ve Bodrumlular tarafından gözyaşları arasında vasiyeti olan Bodrum’un Torba mahallesinde son yolculuğuna uğurlandı

Karikatürün dehası Koraman’ı uğurladık

Karikatürün büyük ustası Bedri Koraman (87) dün Bodrum’da ailesi, yakınları ve arkadaşlarının da yer aldığı geniş katımlı cenaze töreninin ardından gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı.

Haberin Devamı

Ünlü karikatürist Koraman için dün 15.00’te Bodrum Belediyesi önünde tören düzenlendi. Koraman’ın eşi Nil Koraman, oğlu Murat Koraman, gelini Defne Koraman, kızı Şule Gerger, torunu Bedri Koraman, ilk eşinden olan kızı Meral Küçükerol ile birlikte törene Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Milliyet Gazetesi yazarlarından Melih Aşık, ünlü gazeteciler Mete Akyol, Can Pulak, Rahmi Turan, eski bakanlar Fikret Ünlü, İmren Aykut, emekli Orgeneral Çetin Doğan, Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Kocadon, siyasi parti temsilcileri, TSYD Genel Sekreteri Mustafa Yener, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Karikatürist Salih Memecan, Beşiktaş Kulübü 2. Başkanı Ahmet Nur Çebi ve Bodrumlu meslektaşları ve sevenleri katıldı.

Haberin Devamı

Duygulu anların yaşandığı törende; Nil Koraman eşinin tabutunun üzerine eğilip dakikalarca öptü. Bodrum Belediye Başkanı Kocadon da yaptığı konuşmada “Bedri amca dediğim büyüğümüz ustamız, ağabeyimiz, Bodrum sevdalısından; Türkiye çok şey öğrendi. Bizler çok şey öğrendik. Bodrumlular olarak onu tanımakla çok şanslıydık. Onun sanatını ve düşüncelerini yaşatmak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Koraman’ın cenazesi törenin ardından Belediye Meydanı’ndaki Adliye Cami’nin önüne getirildi.

‘Filozof bir insandı’

Fikret Bila da “Bir gazeteci olarak Bedri abi ile çalıştığım ötürü çok şanslıyım. Karikatürümüzün bir dev ustasıydı. Karikatürümüzün dehasıydı. Hayatı çok farklı anlayan, bana göre bir bilge, filozof bir insandı” dedi.

‘Beyinsel bir lezzetti’

Mete Akyol ise Koraman ile yaklaşık 50 yıl birlikte olduklarını birlikte çalıştıklarını belirterek, “Bedri Koraman Türk basınında bir beyinsel lezzet olarak geldi. Onu hep öyle duyumsadık. Bundan sonra da beynimizde, ağzımızda kalan lezzetle Koraman’ı özleyeceğiz” dedi.

Türk mizahının duayeni Koraman için ikindide saf tutuldu. Bu sırada cami imamının uyarısı üzerine ön sırada yer alan Nil Koraman ve arkasındaki bir grup kadın, saftan ayrıldı. Ardından kılınan namaz sonrası Koraman, Torba Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlandı. n

Haberin Devamı

‘Çizgileri yol göstericiydi’
7. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın Danışmanı Can Pulak da şunları anlattı: “Onu gazete, basın dünyası severdi. Ona kimse kızmazdı. Çünkü o çocukla, çocuk; gençle genç, büyükle büyük olurdu. Hayatı çizgilerindeki gibiydi, hep sevgi doluydu. Çizdiği karikatürlerle Sayın Demirel’i ve Sayın Özal’ı çok eleştirmesine rağmen her ikisi de Bedri’yi çok sever ve sayarlardı. Asla kızmazlardı. Çünkü onun çizgilerine kızılamazdı, doğruyu ve gerçeği çizerdi. Hatta Sayın Özal kendisi ile ilgili çizimlerin orijinal hallerini benim aracılığımla Bedri’den istetir, çerçeveletir ve odasına asar ’bunlar benim için çok önemli yol gösterici çizgiler’ derdi.”
‘Torba’ya gömülmek vasiyetiydi’
Nil Koraman, eşiyle ilgili yaptığı açıklamada “Bedri Bodrum’u, Bodrumluları çok sevdi. Onlar da eşimi çok sevdi. O nedenle vasiyeti çok sevdiği Torba’ya gömülmekti. Onun isteğini yerine getirmenin gururunu taşıyoruz. Ayrıca, iki kitap hazırlığı vardı. Onların basımını göremeden bizleri de kitaplarını da bıraktı gitti. Ama biz o kitapların basılmasını ve sevenleri ile buluşmasını sağlayacağız” dedi.