Ekonomi Kartla ödemeler 6 ayda % 20 arttı

Kartla ödemeler 6 ayda % 20 arttı

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bu yılın ilk 6 ayında toplam kart sayısı 201 milyon adedi geçerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 arttı. Kartla toplam harcama 380 milyar lira. Bu önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 büyümeye işaret ediyor

Kartla ödemeler 6 ayda % 20 arttı

Kartla ödemeler 2018 yılının ilk yarısında yüzde 20, turizmdeki gelişmelere bağlı olarak yabancı kartlarla gerçekleştirilen ödemeler ise yüzde 67 ile son yıllardaki en büyük artışı gösterdi.

Haberin Devamı

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) 2018 yılının ilk 6 aylık verilerine ilişkin yaptığı açıklamaya göre haziran ayı sonunda Türkiye’de 64.8 milyon adet kredi kartı ve 136.4 milyon adet banka kartı kullanılıyor. 2017 yılının haziran ayı ile kıyaslandığında kredi kartı sayısında yüzde 7’lik artış, banka kartı sayısında ise yüzde 10’luk artış görülüyor.

Toplam kart sayısı ise 201 milyon adedi geçerek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 arttı.

2018 yılının ilk altı ayında kartlarla toplam 380 milyar lira tutarında ödeme yapılırken, bu değer önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 büyüme olduğunu gösteriyor.

Kartla ödemeler 6 ayda % 20 arttı
Yaygınlaşıyor...

Kart kullanmanın sağladığı avantajların yanı sıra banka hesabı sahibi nüfustaki artış, artan nansal okuryazarlık ve e-ticaret kullanımı gibi etkilerin de desteğiyle ödemelerde kart kullanımının artışını sürdürdüğünü belirten BKM Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartı ve banka kartı sayıları artarken, yılın ilk yarısında kartlı ödemelerde yüzde 20 oranında büyüme gerçekleştiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kartların kullanım alanının genişlediğine dikkat çeken Canko, “Günümüzde vergiden bireysel emeklilik ödemesine, taksiden sigorta ödemelerine ve hatta bağış ödemelerine kadar hayatın her alanında kartlarla ödeme yapılabiliyor.

Bunun sonucunda para üstü derdini ortadan kaldıran, zaman kazandıran ve nakit taşımaya gerek kalmadan günlük hayatı kolaylaştıran kartlarla ödemeler daha da yaygınlaştı” dedi.

Hava yolları önde gidiyor

2018 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre hava yolları yüzde 34, yemek yüzde 28, akaryakıt istasyonları yüzde 24, sağlık/sağlık ürünleri/kozmetik yüzde 24, giyim ve aksesuar yüzde 21 ile en fazla artış gösteren sektörler arasında yer aldı.

İnternetten yapılan kartlı ödemeler yüzde 37 büyüdü, ilk altı ayda toplam 61 milyar lira tutarında internetten kartlı ödeme yapıldığı görüldü.

Geçen yılın aynı döneminde toplam kartlı ödemelerin yüzde 14’ünü oluşturan internetten kartlı ödemeler bu yıl payını artırarak yüzde 16’ya çıktı.

Nakit azalıyor...

Haberin Devamı

Kartlı ödemeler sektörünün ve hanehalkı harcamalarının daha farklı bir pencereyle gözlemlenebilmesi için BKM Kartlı Ödeme Endeksi (KARTMETRE) verilerini bu ay itibariyle aylık olarak yayınlayacaklarını belirten Canko, “Kayıt dışı ekonomiyi ortadan kaldıran, tasarruf yaratan, finansal verimlilik sağlayan ve toplumsal refahı artıran nakitsiz ödemeler toplumu hedefinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Soner Canko, nakitsiz ödemeler toplumu hedefine ulaşabilmek için ilk olarak finansal kuruluşlarda hesap sahipliğinin artış göstermesi gerektiğini söyledi.