Gündem Kas yaparken can çıkarıyor

Kas yaparken can çıkarıyor

11.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Vücut geliştirme sporunda yağ yakmak ve kas yapmak için kullanılan maddeler adeta zehir niteliği taşıyor. Satıcıların da yan etkilerini ve karaciğere zararlarını inkar etmediği bu maddeler ekmek su gibi satılıyor

Kas yaparken can çıkarıyor

Kaslı bir vücut hayali kuranların vücut geliştirme sporunun yanında takviye olarak kullandıkları pek çok ürün tehlike saçıyor. Daha önce bazı sporcuların ölümüne dahi sebep olan, satışı ve kullanılması yasak olan steroid, çeşitli hormonlar ve synthol gibi birçok ürüne internet üzerinden ulaşmak ise oldukça kolay. Arama motoruna ‘DNP’ ve ‘steroid satışı’ yazdığımızda ise karşımıza onlarca site çıkıyor. Birçok markanın vücut geliştirme ürünleri internet üzerinden pazarlanırken fiyatları ise 100 TL’den başlayıp binlerce TL’ye kadar çıkıyor. Karşımıza çıkan ilk siteyi tıkladığımızda paylaşılan numarayı arıyoruz. Telefonu açan kişiye spora 2 ay önce başladığımızı söylüyoruz. Önce yaşımızı, boyumuzu ve kilomuzu soran satıcı, “Düşük bir kilon var. Biraz da yağ oranın var. Enjeksiyon tablet steroide göre daha etkili ve sağlıklı. Tablete göre daha az zararı var ve karaciğer ve böbreğe de etkisi daha azdır. Hacim kürü 12 hafta uygulamalı. Pazartesi ve cuma günleri uygulanacak” diyor.

Haberin Devamı

Satıcılar dahi uyarıyor

Vücut geliştirmecilerin bile ‘Bu işin Bonzaisi’ dedikleri DNP’ye ulaşmak da bir o kadar kolay. Bu ürünü satan bir diğer internet sitesindeki numarayı arıyoruz. Ürünleri satan kişinin de vücut geliştirme sporuyla uğraştığını öğreniyoruz. Satıcıya önce steroid almak istediğimizi ancak bir zararı olup olmadığını soruyoruz. Satıcı, “Her şeyde olduğu gibi steroidin de yan etkisi var. Karaciğerinizi zorlar. Bunun içinde koruyucuyla birlikte bilinçli bir şekilde kullanmanız gerekir. Büyümek istiyorsanız size tablet kürünü önerebilirim. Bu kür 6 haftalık ve fiyatı da 400 TL. 10 haftalık tablet ve iğne kürü de 900 TL. 60 kilo olan birisi bu kürle 85 kiloya kadar çıkabilir. Tabi bu alınan protein ve yapılan spora bağlı. Spor yapmadan bu iş olmaz. Bu ürünleri kullanmadan da belli bir yere kadar gelebilirsiniz” cevabını veriyor.

Haberin Devamı

Tek tıkla alınıyor

Aynı zamanda sitesinde DNP maddesini de satan bu kişiye, DNP kullanmak istediğimizi söylediğimizde ise şu yanıtı veriyor; “DNP denilen maddeye hiç bulaşmayın. Steroid esrarsa DNP’de bu işin bonzaisidir. Uzak durmanı öneririm.” Ancak siteden bu maddenin siparişi verilebiliyor. Birkaç dakikalık işlemin ardından da kredi kartıyla ödeme yapılıp, ürün adrese kargo ediliyor.

Tansiyon ilaçları kullanan bile var

Sportif performansı artırmak için sadece doğru beslenme ve antrenman programlarının uygulanması gerektiğini ifade eden Türkiye Spor Hekimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Ülkar ise şu uyarılarda bulundu:

“Sporcular arasında performans arttırıcı olarak bazı maddelerin kullanıldığını biliyoruz. Bunların bir kısmı yararı tam olarak bilinmeyen, tartışmalı olan doping sınıfına girmeyen maddeler. Bunların yaralarını kanıtlayan bilimsel araştırmalar da yok. Sporcular arasında sıklet düşürebilmek için özellikle tansiyon hastalarının kullandıkları idrar söktürücü (diüretik) ilaçlar da kullanıyorlar. Vücudun bir sistemi var. Eğer yabancı maddeleri vücudunuza sokarsanız bu istemi bozarsınız. Büyüme hormonları da bunlardan birisi. Kas kütlesini arttırmak isteyen bazı sporcular bu hormonu kullanabiliyor. Ancak bu sadece büyümeyi etkilemiyor. Diğer hormon ve sistemleri de etkiliyor. Metabolizmaları da bozulacağından dolayı kalpten karaciğere kadar birçok organın da bozulmasına yol açabilir. Kalıcı hasarlara neden olabilir.”

Haberin Devamı

Spor salonlarında satış

2011 Türkiye Klasik Vücut Geliştirme Şampiyonu İbrahim Sırrı Ünal, 2013 yılında vücut geliştirme sporuyla uğraşan Şahin İrencin’in de hayatını kaybetmesine neden olan ‘DNP’ isimli ürünün sporcular arasında yağ yakması için kullanıldığını belirterek şu bilgileri veriyor:

“Birkaç sene önce bir sporcu arkadaşımız vefat etmişti. Otopsi yapıldı ancak burada çıkmadı. Biz sporcu arkadaşımızın yağ yakmak için ‘DNP’ isimli bir ilaç kullandığını biliyorduk. Bu ilaç dinamit yapımında ve tarım ilaçlarında kullanılan bir zehir. Bu ilaç vücut ısısını aşırı yükselterek yağ yakmaya neden oluyor. Arkadaşımız üç gün boyunca hastaneye gitmişti ancak hiçbir şey fark edilemedi. Çünkü iç organları yandı. Bu zehirler şu anda aleni olarak spor salonlarında satılıyor. Ayrıca bu ürünler çok daha ucuz. Bu madde kas yapmaya çalışanların bonzaisi. O kadar tehlikeli bir madde. Burada çok ciddi bir pazar oluşturulmuş. Geçenlerde ‘212’ diye bir madde de duydum.”