Gündem Kaşıkçı’da uluslararası soruşturma talebi

Kaşıkçı’da uluslararası soruşturma talebi

06.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olanların belirlenmesi için uluslararası soruşturmaya ihtiyaç olduğunu söyledi

Kaşıkçı’da uluslararası soruşturma talebi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İStanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin uluslararası soruşturma çağrısı yaptıklarını, ancak kendilerinin cezai bir soruşturma yetkisi olmadığını söyledi. Bachelet, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Kaşıkçı cinayetine ilişkin uluslararası bir soruşturma yapılması gerektiğini ilettiğini ve böyle bir soruşturmanın ancak BM üyesi ülkeler ve BM Güvenlik Konseyinin girişimiyle yapılacağına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kaşıkçı’da uluslararası soruşturma talebi
Bachelet, “Hakikaten gerçekte neler olduğunun ortaya çıkması ve bu korkunç cinayetin sorumlularının ortaya çıkması için gerekli olduğuna inanıyorum. Ayrıca tüm gazetecilerin de korunması gerektiğine inanıyorum. Konuyu öğrenmek için bilgi bekliyorduk. Çünkü duyumlara göre hareket edemeyiz. Söylediğim gibi cezai bir soruşturma için bizim bir yetkimiz yok” şeklinde konuştu. Bachelet, ekim ayında da Riyad’dan Kaşıkçı vakasına karışan tüm yetkililerin dokunulmazlığını kaldırmasını ve cesedin yerini açıklamasını talep etmişti.

ABD’den Kaşıkçı baskısı

Öte yandan, ABD Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Gina Haspel’ın Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili Senato’da kapalı kapılar ardında yaptığı gizli oturumun ardından Kongre’de Suudi Arabistan’a yönelik daha sert adımlar atılmasına yönelik çağrılar yapıldı. Gizli oturumun ardından gazetecilere açıklama yapan bazı senatörler, Kaşıkçı cinayetinin arkasında Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın olduğundan emin olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Senatörler arasında Cumhuriyetçi isimlerden Senatör John Neely Kennedy, Suudi Prens Muhammed Bin Salman’ı, Meksikalı ünlü mafya babası “El Chapo”ya benzeterek, “Emri Prens Muhammed verdi, ya da en azından Kaşıkçı’nın öldürüleceğini biliyordu. O gerçek ve orijinal bir El Chapo” şeklinde konuştu. Senato Ödenek Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Richard Shelby de, olaydaki en büyük sıkıntının Veliaht Prensi hedef alan, ancak Suudi Arabistan halkına ve ikili ilişkilere zarar vermeyecek bir adımın belirlenmesi olduğunu söyledi.

Yönetim tarafından ise geri adım atılmadı. Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton tarafından yapılan açıklamada, cinayet “iğrenç bir suç” olarak tanımlanırken, Trump yönetiminin Kaşıkçı cinayetinde emri veren ve bu emirleri yerine getirenlerin belirlenmesi konusunda “Suudilerin ellerinden geleni yapmalarını beklediğini çok net bir şekilde ifade ettiği” belirtildi.

‘Türkiye geri adım atmayacak’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturmanın devam ettiğini belirterek “Tıkanıklık olursa uluslararası bir soruşturmaya gitmekten çekinmeyiz” sözleriyle, tüm dünyaya olayla ilgili Türkiye’nin geri adım atmayacağının mesajını verdi.

Haberin Devamı

2 Suudi’ye yakalama kararı çıkarıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Kaşıkçı cinayetinin planlayıcıları arasında yer aldığını tespit ettiği, eski Suudi İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri ve Veliaht Prens’in eski danışmanı Saud Kahtani hakkında yakalama çıkarttı. ELİF ALTIN İstanbul

Kaşıkçı’da uluslararası soruşturma talebi

Sean Penn’den Kaşıkçı belgeseli

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin belgesel hazırlayacağı belirtilen ABD’li ünlü sinema oyuncusu Sean Penn, cinayetin işlendiği Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde çekim yaptı. İSTANBUL AA