Dünya Katalan liderden birlik çağrısı

Katalan liderden birlik çağrısı

05.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanya’nın hakkında yakalama kararı çıkarttığı Puigdemont Katalonya’daki erken seçime Belçika’dan katılabileceğinin sinyalini verdi

Katalan liderden birlik çağrısı

Görevden alınan Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Katalanlara birlik çağrısı yaptı. İspanya’da hakkında tutuklama emri çıkartılan Puigdemont, 21 Aralık’ta Katalonya’da gerçekleştirilecek erken seçim için siyasi birlik mesajı verirken, seçime Brüksel’den katılmayı değerlendirdiğini ifade etti.
‘Mahkeme siyasi’
Puigdemont Belçika televizyonunda yaptığı açıklamada, tutuklanması için uluslararası emir çıkartan İspanya’da adil yargılanamayacağını da söyledi. Belçika’nın kamu yayın kuruluşu RTBF’ye konuşan Puigdemont, “Adaletten kaçmayacağım. Adalet makamlarına gideceğim, ancak gerçek adalet makamlarına. Avukatıma, Belçikalı adalet makamlarıyla tam iş birliği yapmaya hazır olduğumu söyledim.” ifadelerini kullandı.
İspanyol adalet makamlarının “siyasallaşmış olduklarının açık ortada” olduğunu ileri süren Puigdemont, “İspanya’da siyasetin yargı üzerinde muazzam etkileri oluyor. İspanya’da adil ve tarafsız yargılanmak için yeterli güvenceler mevcut değil.” değerlendirmesinde bulundu.
İspanya Ulusal Mahkemesi, Katalan lider Carles Puigdemont hakkında kırmızı bültenle yakalama kararı çıkarmış, Belçikalı savcılar ise yakalama kararının incelendiğini açıklamışlardı. Belçika Federal Savcılığından dün yapılan yazılı açıklamada, Puigdemont ve dört Katalan siyasinin soruşturma hakiminin karşısına çıkarılacakları, soruşturma hakiminin ise karar vermek için 24 saati olacağı bildirildi.