Dünya Katalan öfkesi

Katalan öfkesi

23.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İspanya hükümetinin 155. maddeyi uygulayarak Katalanların özerklik statüsünü askıya alması, Katalan bölgesinde yaşayanların öfkesine neden oldu. Katalan lider Puigdemont, bunun kötü bir saldırı olduğu görüşünde...

Katalan öfkesi

İspanya hükümetinin, yasadışı ilan edilen referandumun gerçekleştirmesi sonrasında Katalonya Özerk Yönetim hükümetini feshetme ve erken yerel seçime gitme kararı, bölgede övfkeye neden oldu. Bağımsızlık yanlısı gösteriler yapılırken,

Haberin Devamı

Katalan liderler durumu sert demeçlerle eleştiriyor.

Katalonya Özerk Yönetimi lideri Carles Puigdemont, Katalan resmi televizyonuna yaptığı açıklamada, “İspanyol hükümetinin 155. maddeyi uygulama kararı, diktatör Franco’nun Katalonya yönetimini feshetmesinden bu yana Katalonya kurumlarına karşı yapılan en kötü saldırıdır” iddiasında bulundu. İspanyol hükümetini, “Katalonya’nın kendi kendini yönetmesini ve Katalanların demokratik taleplerini ortadan kaldırmakla” da suçlayan Puigdemont, “Katalanların sandıkta verdiği kararı, İspanya hükümeti bir çalışma odasında altüst etmeye çalışıyor” dedi. Puigdemont, İspanya hükümetinin oylanmak üzere Senato’ya gönderdiği 155. maddeyle ilgili karara cevabın, Katalonya parlamentosu tarafından verileceğini, Katalonya’nın atacağı yeni adımlar için parlamento genel kurulunun önümüzdeki günlerde toplanacağını bildirdi.

Haberin Devamı

‘Demokrasi yaralandı’

Katalonya Meclis Başkanı ise, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un, İspanya Anayasası’nın özerk bölgelerin hukuku çiğnediği durumlarda özerkliğinin askıya alınmasına izin veren 155. maddesini uygulama kararını sert dille eleştirdi ve başbakanın eylemlerinin fiilen darbe olduğunu, demokrasinin büyük yara aldığını öne sürdü.

Öte yandan haftasonuna, Madrid yönetiminin kararını eleştirmek için sokağa dökülen bağımsızlık yanlısı Katalanların gösterileri damga vurdu. Gösterilerde, bağımsızlık yanlıları “bağımsızlık” ve “özgürlük” sloganları atarken, gösteriler sırasında havada uçan helikopter, ıslık ve sloganlarla protesto edildi. Katalanlar, bağımsızlık yanlısı Jordi Sanchez ve Jordi Cuixart’ın “devlete başkaldırmak” suçundan tutuklanmasını ve İspanya hükümetinin 155. maddeyi uygulama kararı almasını protesto edeceklerdi, fakat Madrid hükümetinin özerkliği askıya alma kararı gösterilerin gündeminde daha da öne geçti.

İspanya hükümeti önceki gerçekleştirdiği olağanüstü Bakanlar Kurulu’nda, ülke tarihinde ilk kez, özerklik haklarında kısıtlamalar öngören anayasanın 155. maddesinin uygulanması kararını alıp, oylanması için Senato’ya göndermişti. Buna göre Katalonya Özerk Bölgesi Lideri Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve diğer 12 üye görevlerinden alınacak, Katalonya özerk yönetim hükümeti feshedilecek.

Yazarlar