Şanlıurfa Katkı Maddesi Uyarısı

Katkı Maddesi Uyarısı

08.03.2017 - 11:58 | Son Güncellenme:

.

Katkı Maddesi Uyarısı

Haliliye Belediyesi gıda maddeleri ile ilgili verilen konferansta konuşan Prof. Dr. Fatih Gültekin gıda katkı maddelerinin insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturduğunu söylerek, uyarılarda bulundu.
Haliliye Belediyesinin ev sahipliğinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen "Gıda maddeleri, gerekli mi, zararlı mı, helal mı" adlı konferansta Prof. Dr. Fatih Gültekin sunum yaptı. Prof. Dr. Fatih Gültekin, gıda katkı maddelerinin insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturduğunu söyledi.
Günümüzde bir kişi, bir yılda kendi ağırlığı kadar katkı maddesi tükettiğini ileri süren Gültekin, “Bu çok yüksek bir miktar. Bunlar bizim ihtiyacımızın olmadığı maddelerdir. Günümüzde marketlerde satılan paketli ürünlerin yüzde 90’ından fazlasında katkı maddeleri kullanılıyor. Sadece paketli ürünlerde değil, açık satılan ürünlerde de katkı maddeleri var. Katkı maddeleri tümden zararlıdır veya zararsızdır demek doğru değil. Bir kısmı zararsızdır, bir kısmı ise risklidir. Risk miktarı düşük olduğu için tüketilmelerine izin veriliyor. Riskli olanlarından kaçınarak kendinizi koruyabilirsiniz” şeklinde konuştu.
En tehlikeli katkı maddeleri
Prof. Dr. Fatih Gültekin, en tehlikeli katkı maddelerinin hayvansal kaynaklı olduğunu savunarak, katkı maddeleri içeren gıdalarla ilgili örnekler verdi. Prof. Dr. Gültekin, “Gıda katkı maddeleri dört kaynaktan elde edilir. Bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar ve sentetik kaynaklar. En büyük sorun hayvansal kaynaklardır. Örneğin, kahve kreması, üçü bir arada kahveler, kekler, krakerler, bisküviler, dondurma, meyveli yoğurt, revani, çikolatalar, cips, sakız, krem şanti ve hazır çorbalarda kullanılan ve özel kodlu bir emülgatör olan monogliserit veya digliserit domuz yağından elde edildiyse, bunların içine katıldığı gıdayı da tüketmek ülkemizdeki bütün fıkıh uzmanlarına göre helal değildir” dedi.
Konferansın ardından konuşma yapan Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, “Biz halkımızın sağlığına önem veren, mes’uliyetin bilincinde bir belediye olarak, halkımızın sağlığı için sağlıklı gıda denetimlerimizi devam ettiriyoruz. Bu tip konferanslarımız devam edecektir. Hocamızın helal kazançla ilgili hatırlatması için teşekkür ediyorum. ’Kazancımız helal olsun, gıdamız helal olsun’ , ’Helal kazanalım helal yiyelim’ diyorum " dedi.
Konferansa Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol’un yanı sıra Belediye Başkan yardımcıları Aysel Göncü, Osman Uludağ, Haci Kanduza ile Mehmet Selim Polatkan ile Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, Belediye meclis üyeleri Abdulkadir Altundağ, Emin Güneş, Mehmet Aslan, Emir Elden, Mehmet Toprak ve vatandaşlar katıldı.

Yazarlar