Ekonomi Kaynakları yastık altında tutmayın

Kaynakları yastık altında tutmayın

08.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yastık altında 180 - 200 milyar TL’lik altın bulunduğunu ve bunun ekonomiye kazandırılmasının rahatlama yaratacağını kaydetti.

Kaynakları yastık altında tutmayın

Ekonominin şoklara karşı dirençli olduğunu belirten Şimşek, Türk lirası yüzde 10 değer kaybetse borç stokuna etkisinin 1.2 puan olacağını kaydetti. Şimşek, TBMM’de özetle şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Bu sıkıntılı dönemde Türkiye’nin bilançosu, devletin bilançosu, kamu maliyesi aslında hâlâ güçlü. Bu da aslında şoklara karşı bir miktar direnç göstermemizi sağlıyor. Ülkemizin gerek bütçe açığı, gerekse kamu borç oranı itibarıyla baktığınız zaman güçlü bir konum söz konusu ve bu mali alanı da, dediğim gibi, bu zor dönemde ekonomiyi desteklemek üzere kullanıyoruz.

Krediye kolay ulaşım

KOBİ’lerimizin, ihracatçılarımızın finansmana erişimini sağlamak için Kredi Garanti Fonu mekanizmasını çok daha güçlü bir şekilde kullanacağız. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 11 bin 590 firmaya hazine destekli kredi kefaletleri sağlanmıştır. Temmuz 2009-Ekim 2016 döneminde kullandırılan toplam kredi tutarı 8.6 milyar liraya, kefalet tutarıysa 6.1 milyar liraya ulaşmıştır.

Haberin Devamı

Bu çerçevede, yüksek hacimli kredi kefalet taleplerinde kredi onay süreçlerindeki verimliliği artırmak üzere kredi derecelendirme sistemine geçiyoruz. İhracatçılar için getirilen yeni imkânla kefalet oranı, Eximbank’ın doğrudan sağladığı kredilerde yüzde 100’e kadar, diğer bankalar tarafından ihracatçılara sağlanan kredilerde ise yüzde 85’e kadar çıkartılacaktır. Kredi Garanti Fonu’na sağlayacağımız ilave kaynaklarla firmalarımızın krediye ulaşımını kolaylaştırmayı planlıyoruz.

Türkiye’de yastık altında dolar ve altın tutulmasın. Sisteme girsin, sistem daha da güçlensin. Aslında, biliyoruz ki Türkiye’de çok ciddi bir altın birikimi var, bazı tahminlere göre 180-200 milyar dolar değerine kadar. Yani o tahminler bile var, onların sisteme katılması tabii ki Türkiye’deki mali sistemi, Türkiye ekonomisini güçlendirir.

Yani bizim çağrımız, daha doğrusu yaklaşımımız şu: Sisteme girsin. Hangi türden olursa olsun yeter ki sisteme girsin ve o kaynaklar atıl kalmasın, tasarrufa, yatırıma dönüşsün.”

Türk ekonomisi direnç gösterdi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, dün İş Bankası tarafından düzenlenen “İş’le Buluşmalar” toplantısında yaptığı konuşmada ise şu mesajları verdi:

Gelinen noktada Türkiye ekonomisi büyük direnç gösteriyor, kamu maliyesi halen destekleyici ve güçlü nitelikte.

Haberin Devamı

Yatırıma ihtiyacımız var, bu yatırımları iç tasarruflarla finanse etmemiz lazım ama vatandaşlar arzulanan düzeyde kenara para koymuyor.

Türkiye ekonomisi büyük direnç gösterdi, muhtemelen en kötü dönem geride kaldı.

Sıkıntıları biliyoruz, çok iyi bir reform programımız ve yol haritamız var ama inanıyorum ki referandum sonrası ülkenin önü açılır.

Türkiye inanıyorum ki (referandum sonrası) bu reformları çok hızla ortaya koyar.

Yazarlar