Gündem Kazanma şansınız çok yüksek

Kazanma şansınız çok yüksek

29.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite adaylarına ikinci şans tanıyan ek yerleştirme tercihleri 5 Eylül’e kadar devam ediyor. Merkezi yerleştirme sonrasında 214 bin kontenjan boş kalmış, 298 bin 478 aday ise tercih yaptığı halde bir programa yerleşememişti Kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla boş konten-janların sayısı 273 bini buldu. Adayların bu yıl ek yerleştirmede kazanma şansları çok yüksek

Kazanma şansınız  çok yüksek

Üniversite hayali kuran yüz binlerce aday için ikinci şans tanıyan ek yerleştirme tercihleri 25 Ağustos’ta başladı, 5 Eylül’e kadar devam ediyor. 15 TL olan ek yerleştirme ücreti, 6 Eylül saat 23.59’a kadar yatırılabilecek. Kayıtlar 13-19 Eylül’de yapılacak. 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu’na göre adayların 24 tercih hakkı var.
Üniversitelere merkezi yerleştirmede 214 bin 383 kontenjan boş kalmıştı. Tercih yapma hakkına sahip 1 milyon 846 bin 880 adaydan 994 bin 766’sı bu hakkını kullanarak tercih yapmıştı ancak 851 bin 114 aday tercih hakkı olmasına rağmen bu hakkını kullanmamıştı. Tercih yapan 298 bin 478 aday ise herhangi bir programa yerleşemedi. Üniversiteyi kazanıp da kayıt yaptırmayanlarla birlikte boş kontenjan sayısı 273 bin 696 oldu.

Bu adaylar boş kalan kontenjanlar arasından ikinci kez tercih yaparak üniversiteli olmak için yarışacaklar. Peki, ek yerleştirmeden kimler yararlanabiliyor, başvurular nasıl yapılacak, tercih listesinde nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte en çok merak edilen soruların cevapları:

Kılavuzu iyi okuyun

1- Kimler ek yerleştirmeden yararlanacak?


Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2017 ÖSYS’ye başvurmuş olmak gerekiyor. Merkezi yerleştirmede tercih yapıp bir programa yerleşemeyen adayların ek yerleştirmede tercih yapma hakkı bulunuyor. Yetenek sınavıyla yükseköğretim programına yerleştirilmiş adaylar da ek yerleştirmeden yararlanabilecek.

2- Kimler yararlanamayacak?

Bu yıl merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleşen adaylar, ek yerleştirmeden yararlanamayacak. Ek yerleştirmede ön lisans ve lisans programlarına merkezi yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan adaylar yerleştirilmeyecek.

3- Kılavuza nasıl ulaşılacak?

2017 ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu, ÖSYM’nin www.osym.gov.tr adresinde yer alıyor. Kılavuzun dağıtımı ve satışı yapılmayacak. ÖSYM, tercih süresi içinde kılavuzda değişiklik yapabilir; o nedenle adayların tercih yapmadan güncellenen kılavuzu iyi incelemeleri ve ÖSYM’nin internet adresinden yayınlanan duyuruları yakından takip etmeleri gerekiyor.

Başvuru ücreti 15 TL

4- Tercihler nasıl yapılacak?

Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapılacak. Başvuru merkezlerinden/ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden tercih işlemi yapılmayacak. Yine posta ile ÖSYM’ye gönderilen veya elden verilmek istenen tercih formları işleme alınmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler işleme alınacak. Ek yerleştirme için tercih ücreti 15 TL. Adayların tercih yapmadan önce bu ücreti ÖSYM’nin belirlediği bankalara yatırması gerekiyor. Ek yerleştirme ücretini 6 Eylül saat 23.59’a kadar yatırmayanların yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacak.

5- Kaç tercih hakkı var?

Adayların 24 tercih hakkı bulunuyor. Adaylar 24’ü geçmemek üzere ön lisans ve lisans programlarından istedikleri sayıda tercih yapabilecekler. Tercihlerin tümünün doldurulması gerekmiyor. Tercih listesini oluştururken listenizdeki programların kılavuzda “bakınız/koşullar” olarak gösterilen ve giriş için aranan bütün koşulları karşıladığınıza, programların kodlarını doğru yazdığınıza, programların sırasını gerçekten istek sıranıza göre yaptığınıza dikkat etmenizde yarar var.

Özel koşullarını taşımadığınız programları kesinlikle yazmayın. Çünkü koşulları taşımadığınız halde tercih yapıp yerleşseniz dahi tercihiniz geçersiz sayılacak ve kayıt yaptıramayacaksınız. Bu konuda tüm sorumluluk adaya ait olacak.

6- Tercih yapabilmek için kaç puan almak gerekiyor?

İlgili YGS puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar, kılavuzda Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını; 2017-YGS/LYS’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alanlar Tablo 4’teki lisans programlarını tercih edebilecekler.

Bu yıl açıköğretim önlisans ve lisans programlarına puan türü konulmuş olup puan türü programın örgün programdaki puan türü ile aynı oldu. Örneğin açıköğretim fakültesinden İşletme bölümünü tercih etmek isteyen bir adayın LYS’ye girmiş olması ve İşletme programının aldığı TM-1 puan türünde tercih yapması gerekiyor.

Puanınız düşebilir

7- Puanı olmayan programları herkes tercih edebiliyor mu?

Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve en küçük puanı oluşmayan programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylar tercih edebilecek. En küçük puanı oluşan programları ise sadece programın taban puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tercih edebilecekler.

8- Kazanıp gitmeyenlerin puanı düşecek mi?

Merkezi yerleştirmedeki kuralların hepsi ek yerleştirmede de geçerli. O nedenle eğer bir programı tercih edip yerleştirme hakkı kazanırsanız, kaydınızı yaptırmasanız dahi gelecek yıl sınava girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınız (OBP) yarı yarıya düşecek. O nedenle kazandığınızda gitmeyeceğiniz üniversiteleri ve programları kesinlikle yazmayın.

9- Adayların tercihlerini değiştirme hakkı var mı?

Tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra adaylar tercih süresi içerisinde ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih listesini yenileme hakkına sahip. Ancak tercih iptali yapılmıyor. O nedenle tercihleri sisteme girmeden önce iyi düşmek gerekiyor. Bu arada tercih süresi içerisinde yazıcıdan tercih listenizin çıkışını alıp saklamayı unutmayın.

10- Sonuçlar ne zaman açıklanır?

ÖSYM, sonuçların ne zaman açıklanacağına yönelik bilgi paylaşmadı. Ancak ek yerleştirme kayıtları 13-19 Eylül 2017 tarihlerinde yapılacak. O nedenle sonuçların tercihler bittikten sonra bir hafta içinde açıklanması bekleniyor.