Dünya Kerkük diken üstünde

Kerkük diken üstünde

15.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak ordusu ile peşmerge kuvvetleri, Kerkük’te savaş pozisyonu alırken Tuzhurmatu ilçesinde Haşdi Şabi ile peşmerge güçleri arasında çatışma çıktığı belirtildi

Kerkük diken üstünde

Bağımsızlık referandumu sonrası Irak merkezi yönetiminin Kürt bölgesine ağır ambargo uygulaması sonrası milis gücü Haşdi Şabi desteğinde orduyu Kerkük sınırına göndermesi bölgede savaşın fitilini ateşledi. Irak ordusu ile peşmerge kuvvetleri, Kerkük’te savaş pozisyonu alırken Selahaddin’e bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Haşdi Şabi ile peşmerge güçleri arasında çatışma çıktığı belirtildi. Çatışma, iki taraf arasında yapılan görüşme sonrası ateşkesle sonuçlanırken, bölgeden yer yer çatışma haberleri alınıyor. Kerkük kent merkezinde ise durum şimdilik sakin.
Referandum sonrası Kürt yönetiminden havaalanları, sınır kapılarını Irak yönetimine devretmesi ve peşmergenin Kerkük’ü terk etmesini isteyen Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin talebi Kürt yönetimince reddedilmesi sonrası Irak ordusu, Haşdi Şabi desteğinde ağır silahlı özel birliklerle Kerkük’te saldırı pozisyonuna geçti. Buna karşı Kürt yönetimi de Zerevani özel kuvvetlerinin de içinde yer aldığı binlerce peşmergeyi Kerkük sınırına konuşlandırdı.
Alınan bilgilere göre diyalog girişiminin sonuçsuz kalması üzerine Kerkük sınırında yaşanan gerilim, Kürt ve Türkmen nüfusun yoğun olduğu Selahaddin’e bağlı Tuzhurmatu ilçesinde çatışmaya dönüştü. Kürt yönetimi dışındaki Tuzhurmatu’daki KYB binasına önceki gece Haşdi Şabi güçlerince ateş açılmasıyla çatışma bir kaç noktaya sıçradı. Çatışmanın başlatılmasına yönelik taraflar birbirini suçlarken ilçe Kaymakamı Şelal Abdul, Haşdi Şabi milislerinin Türkmen ve Kürtlerin yaşadığı mahallelere havan saldırısı düzenlediğini açıkladı.
Telefon trafiğiyle ateşkes
Gecenin ilerleyen saatlerinde çatışmalar ilçede birçok noktaya yayılırken her iki taraftan yaralananların olduğu bildirildi. Çatışmalara son verilmesi için yapılan telefon trafiği ardından ilçede ateşkes ilan edildiği belirtildi. Tuzhurmatu Kaymakamı Şelal Abdul, “Yapılan görüşmeler sonucu her iki taraf da çatışma çıkmama konusunda anlaştı. Şu anda ilçede sükunet hakim” dedi.
220 bin nüfuslu Tuzhurmatu’da, taraflar arasında ateşkes yapılması sonrasında ilçenin ana caddesi tekrar trafiğe açılırken yaşamın normale dönmesine yönelik çalışma başlatıldı. Ancak ilçenin bazı noktalarında ve dışından hâlâ silah seslerinin gelmesi halkı tedirgin ediyor.

Peşmerge: Bölgeden asla çekilmeyeceğiz

Kerkük ve çevresinde ise Irak ordusu ve peşmerge kuvvetlerinin savaş hazırlığı sürerken, kentin Irak yönetimine bırakılmayacağına dair Kürt yönetiminden kararlı açıklamalar yapılıyor. Peşmerge Guwer Cephesi Komutanı General Sirwan Barzani, peşmergelerin Kerkük kent merkezi ve sınırlarında konuşlandığını ve hiçbir şekilde çekilmeyeceğini söyledi.
Tuzhurmatu ilçesinde yaşanan çatışmaların ardından ateşkes ilan edilmesi ile çatışmaların diğer bölgelere yayılmasının önüne geçilirken Kerkük kent merkezinde ise durumun şimdilik sakin oduğu bildirildi. Kerkük’ten çekilmesi, petrol bölgeleri ve askeri tesisleri boşaltması için Kürt yönetimine tanınan 48 saatlik sürenin dolması sonrasında nasıl bir gelişme yaşanacağı bölgede tedirginliği artırıyor. Kürt yönetiminin bu nedenle, Kerkük’ü savunmak için bölgedeki önemli seçkin savaşçı birliğini kent ve çevresine konuşlandırdığı bildiriliyor. 6 bin peşmerge, Kerkük’e kaydırılmıştı.

Irak’ın Kerkük kentinde Peşmerge ve Haşdi Şabi güçleri arasındaki gerginlik devam ederken, yer yer taraflar arasındaki mesafenin 10 metreye kadar düştüğü, karşılıklı hendeklerin kazıldığı belirtiliyor. Kerkük’ün güneyindeki Meyrem Beg Cephesi’ne yönelik askeri sevkiyatlarını arttırmasının ardından, Peşmerge
güçleri mevzilere takviye yaptı.