Ekonomi KGF destekli KOBİ büyüme getirecek

KGF destekli KOBİ büyüme getirecek

26.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

KOBİ’lerde dikkate değer büyüme potansiyeli olduğunu söyleyen ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, “Özellikle Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) ocak ayında başlattığı kefalet desteği önemli ivme yarattı” dedi

KGF destekli KOBİ büyüme getirecek

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, sektörün KOBİ bankacılığında dikkate değer bir büyüme potansiyeli barındırdığını söyledi. Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) yarattığı ivmeye dikkat çeken Abay, “KGF destekli kredilerin, sektörün temel göstergelerinde sağladığı pozitif etkiler arasında kredi büyümesi, aktif kalitesinin iyileştirilmesi ve sermaye yeterliliklerinin kontrol altında tutulmasını sayabiliriz” dedi. “TL bazında şirket kredilerinin yüzde 30’un üzerinde büyüdüğünü, bunun da temelde KGF katkısından kaynaklandığını söyleyebiliriz” diyen Abay, şöyle devam etti: “Nitekim TL taksitli kredilerdeki yıllık artışın ilk yarı itibariyle yüzde 68 olması özellikle KOBİ’ler açısından finansman erişim imkânlarının KGF sayesinde oldukça kolaylaştığını teyit ediyor.”

Haberin Devamı

‘Döviz krediler eksi yazdı’

Haziran itibarıyla, toplam döviz bazlı krediler sabit kurlarla yıllık yüzde 2.2 daralırken, TL kredilerin yüzde 24’e yakın büyüdü.
Öte yandan, TL kredileri oluşturan temel kalemlerden (bireysel kredi kartları dâhil) bireysel krediler yüzde 13.8’lik artış kaydetti. Mevduat tarafında ise kur etkisinden arındırılmış yabancı para mevduat büyümesi yıllık bazda yüzde 5’e yakın seyrederken TL mevduatlardaki artış yüzde 15’in hafif üzerinde gerçekleşti.

10 milyar dolarlık tekno pazar

Türkiye’deki teknoloji pazarının 10 milyar dolarının bankacılıktan geldiğini belirten Pınar Abay, teknolojinin bankacılıkta iş yapma biçimlerini kökten değiştirdiği söyledi.

Abay, Türkiye bankacılık sektörünün gelişmiş ülkelerin hacimsel büyüklüğüne ulaşma fırsatları olduğunu belirtti.
En önemli büyüme alanlarından birinin inovasyona dayalı dijital bankacılık olduğunu söyleyen Abay, “Türkiye’de teknoloji pazarının büyüklüğü 80-85 milyar dolar ve bunun 10 milyar doları bankacılık sektörüyle bağlantılı” ifadelerini kullandı.
Teknolojinin günümüzde bankacılığın ayrılmaz bir parçası olduğunu anlatan Abay, şunları kaydetti: “Bu süreçte müşteriler, bulundukları her yerde ve ihtiyaç duydukları her anda işlemlerini sorunsuz ve hızlı bir şekilde tamamlamak istiyorlar. Dijital ve özellikle mobil bankacılık alanı hızla büyüyor. Sektördeki bireysel mobil bankacılık kullanıcı sayısının geçtiğimiz bir yılda yüzde 60 seviyesinde büyümesi bunun en güzel örneği.”

Haberin Devamı

Kârlılık ikinci yarıda sürecek

Yılın ikinci yarısı için tahminiz nedir?

2017’de ekonomik büyüme geçen yıla göre daha canlı bir performansa sahip görünüyor. İlk çeyrekte yüzde 5’lik büyüme, ikinci yarı açısından da pozitif beklentileri getiriyor.

Buna paralel olarak bankacılık sektörü mevcut gücü ve ivmesiyle büyüme performansını sürdürebilecek konumda görünüyor.
Bankacılık sektörünün genelinde karlılığın ikinci yarıda da sağlıklı bir seviyede seyretmesini güçlü seyreden hacim büyümesinin ise 2017 sonunda yüzde 20’nin üzerinde kalmasını bekleyebiliriz.

Haberin Devamı

Dünya artık toparlanıyor

Dünya ekonomisine ilişkin beklentiniz...

Fed bir süredir destekleyici parasal duruşun yavaş yavaş bırakılmasına yönelik adımlar atıyor. Fed enflasyonun önümüzdeki yıl yüzde 2’lik hedefe geleceğinden emin gözüküyor. Yükselen varlık fiyatları ve gevşek finansal koşullar da Fed açısından daha sıkı bir politika duruşunu gerektiren faktörler. Euro Bölgesi’nde görünüm olumlu düzeyde seyrediyor. Toparlanma tüm ülkelere ve sektörlere yayılıyor. Bu süreçte enflasyonun oldukça düşük seviyelerde kalması olumlu verileri gölgelese de, piyasalarda ECB’nin çıkış stratejisinin yöntemi gündemde yerini tutuyor.