Gündem Kıbrıs’ta beş adımda çözüm

Kıbrıs’ta beş adımda çözüm

08.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun çözümü için önemli bir adım attı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e müzakerelerin geleceği için 5 adımlık bir yol haritası önerdi.

Kıbrıs’ta beş adımda çözüm


Öneriler arasına Kapalı Maraş’ı da koyan Kıbrıs Türk tarafı, ‘referandum tarihinin belirlenmesi durumunda’ ilk kez Maraş’ın fizibilete çalışmalarının başlayabileceğini belirtti. Kıbrıs Rum Yönetimi’nin önerilerilerle ilgili cevabını önümüzdeki hafta vermesi bekleniyor.
Anastasiadis ile dün yaptığı görüşme sonrasında açıklama yapan Eroğlu, önerilere dikkat çekti ve “Rum tarafı bunu değerlendirecek” dedi. Bu arada Kıbrıslı liderler, 24 Temmuz’da yapacakları görüşme öncesinde aynı gün Kayıp Kişiler Komitesi Antropoloji Laboratuvarı’nı birlikte ziyaret etmeye karar verdi. Milliyet’in edindiği bilgilere göre, Kıbrıs Türk tarafı çözüm ile ilgili sürecin şöyle devam etmesini istiyor.

Yaz tatilinden once özlü müzakereler tamamlansın.

Ağustos ayı sonuna kadar al-ver süreci bitirilsin.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’u ziyaret edilsin.

Türkiye, Yunanistan, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının bulunacağı 4’lü konferans düzenlensin. Bu konferansta Garantiler, Toprak ve Harita konusu ele alınsın. Bunun yanında referam tarihi belirlenirse, Kapalı Maraş’a girilsin ve bölgenin yeniden yapılandırılması çalışması yapılsın.

Referandum yapılsın. Evet çıkarsa, ‘Yeni bir ortaklık devleti’ kurulsun.