Dünya Kıbrıs’ta sonuç bu ay içinde çıkar

Kıbrıs’ta sonuç bu ay içinde çıkar

16.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıs ile ilgili olarak devam eden barış müzakereleri kapsamında “somut bir sonuç”un, bu ay sonuna kadar çıkmasının beklendiği bildirildi.

Kıbrıs’ta sonuç bu ay içinde çıkar

Reuters haber ajansına konuşan Türk tarafına yakın bir kaynak, Kıbrıs görüşmelerinde bu ayın sonuna kadar “bir sonuca” varılmasının beklendiğini aktardı. Kıbrıs’ta güvenlik düzenlemelerini görüşmek üzere 18 Ocak’ta bir çalışma grubunun toplanacağını söyleyen kaynak, “Genel kanı, çalışma grubu oturumunun iki ya da üç günden daha fazla sürmemesi üzerine” diye konuştu. İsmi açıklanmayan yetkili, oturumların ardından muhtemelen dışişleri bakanlarının da üzerinde olan yetkililerin katılacağı yeni bir zirve düzenlenmesinin söz konusu olduğunu ve tüm bunları bu ay içinde gerçekleşeceğini söyledi.
Cenevre’deki müzakerelerin son gününde taraflar, hazırladıkları harita önerilerini BM’ye sunmuş olsa da hem Türk hem de Rum tarafı sunulan haritaların “kabul edilemez” olduğunun altını çizmişti. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum tarafının sunduğu haritayla ilgili olarak “Gerçekten kabul edilecek bir harita değil, bunu kabul edecek bir tek Kıbrıslı Türk de çıkmaz” ifadelerini kullandı.

Mont Pelerin Oteli’nde düzenleneceği aktarılan çalışma grubunda garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’den teknokratlar dahil olacak. Cenevre’de 9-12 Ocak’ta hem taraflar arasında ikili görüşmelerde somut bir sonuç elde edilmemişti. Süreç sonunda yeterli ilerleme sağlanırsa üst düzey boyuta taşınacak müzakerelerde, Kıbrıs’ta iki toplumlu bir federal yapının oluşturulması için çalışmaların hızlanması bekleniyor.