Gündem Kılavuzu bıraktı tankere çarptı

Kılavuzu bıraktı tankere çarptı

28.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çanakkale Boğazı’nda büyük bir faciadan kıl payı dönülen kazada dev yolcu gemisi, kılavuz kaptanı bıraktıktan sonra petrol yüklü tankere tam ortadan çarptı. Kazada şans eseri can kaybı yaşanmadı

Kılavuzu bıraktı tankere çarptı

Çanakkale Boğazı’nda dün 240’ı Türk olmak üzere 853 yolcu ve 382 personeli olan dev yolcu gemisi ile 2 bin 680 ton nafta (kolay yanıcı ve patlayıcı petrol ürünü) yüklü tankerin çarpışması sonucu facianın eşiğinden dönüldü. Gelibolu önlerinde meydana gelen kazada ölen veya yaralanan olmadı ancak tankerde meydana gelen sızıntı paniğe neden oldu.
Kıyı Emniyeti’nden yapılan açıklamada yolcu gemisinin kılavuz kaptanını bıraktıktan sonra, telsiz uyarılarına rağmen kazanın meydana geldiği belirtildi. Boğazın çift yönlü kapatılmasıyla müdahale edilen tankerdeki sızıntı, naftanın çatlayan yerin seviyesinin altına düşmesiyle durdu.

240 Türk yolcu
Tankerdeki yükün kolay yanıcı ve patlayıcı özelliğinin bulunduğunu belirten Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, “Büyük tehlike ucuz atlatıldı” dedi. Gece 01.25’de Gelibolu Feneri önlerinde, aralarında 240 Türk yolcunun da bulunduğu 853 yolcu ve 382 personel ile Yunanistan’dan İstanbul’a giden 161.8 metre boyundaki Malta bayraklı “Celestyal Crystal” yolcu gemisi, damıtılmış petrol ürünü nafta taşıyan 184.26 metre boyunda Marshall Adaları bayraklı “Stı Pımlıco” adlı tankere tam ortasından çarptı.
Kazanın ardından tanker römorkörler tarafından boğaz dışındaki Şevketiye önlerine çekilerek demirletildi. Yolcu gemisi “Celestyal Crystal” ise Gelibolu önlerine demirletildi. Şans eseri ölen ve yaralanan olmayan kazada çarpışma anında kopan gürültü ve sarsıntı ile büyük panik yaşayan turistler Gelibolu önlerinde demirleyen gemide endişeyle bekledi.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait iki römorkörün müdahalesiyle tankerin çevresinde sızıntıya karşı bariyer çekildi. Kazada tankerin balast tankının patlaması nedeniyle yan yattığı belirlendi.

Uçucu ve parlayıcı
2 bin 680 ton uçucu ve parlayıcı petrol ürünü nafta bulunan yakıt tankındaki sızıntı, çatlak seviyesinin altına düşmesiyle durdu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü yaptığı açıklamada; tankerin telsizle yapılan tüm uyarılara rağmen saat 01.25’te çarpıştığı ifade edildi.
Milliyet’e bilgi veren Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş da, “Yolcu gemisi ilgili prosedür gereği klavuzunu Gelibolu’da bırakmış, İstanbul’a doğru ilerlemeye başlamış. Diğer gemide klavuz var. Bizim birimlerimiz gemilerin manevralarına göre çarpışma durumu olabileceğini fark ediyor ve önceden telsizle uyarıyor. Fakat buna rağmen yolcu gemisi hareketine devam ediyor ve kaza meydana geliyor. Gemi kaptanlarının ihmali ve dikkatsizliği söz konusu” dedi.

Haberin Devamı

Dehşet anları telsizde
Kazadan hemen önce boğaz trafiğini gözetleyen Türk birimleri yolcu gemisi (Celestlyal Crytal) ve tankeri (STI Pimplico) kaza konusunda uyarıyor. NTV’de yer alan telsiz konuşmaları şöyle:
- Gemi Kontrol Operatörü: “Amacınız nedir? Hemen sancak yapın lüfen ve yaklaşan tankerin iskele tarafından geçin”
- Yolcu Gemisi: “Şu anda sancak yapmam mümkün değil; bunu yapamam, olumsuz efendim...”
- Gemi Kontrol Operatörü: Nereye gidiyorsunuz? Celestyal Crytal! Nereye gidiyorsunuz?
- Yolcu Gemisi: ...
- Gemi Kontrol Operatörü: “STI Pimplico! Çarpışmayı önlemek için her türlü önlemi alın!”
- Tanker kaptanı: “Çarpışmaya karşı gerekli önlemleri aldık!”
- Gemi Kontrol Operatörü: “Celestyal Crytal! Tankerden uzaklaşın!”