Gündem Kılavuzu dinle yaşama tutun

Kılavuzu dinle yaşama tutun

25.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

TRT Belgesel kanalı için çekilen “Kılavuz” adlı program, Survivor’dan daha katı ve zorluk derecesi daha yüksek. Burada katılımcılar, yaşamak için yılan ya da akrep yemek zorunda bile kalabiliyor

Kılavuzu dinle  yaşama tutun

Son yıllarda doğada hayatta kalmak üzerine kurgulanan pek çok TV programı ve yarışma düzenleniyor. TRT Belgesel kanalı için çekilen Kılavuz adlı programda ise modern kent yaşamından alınan 3 kişi zorlu koşullarda doğada hayatta kalmanın yöntemlerini en gerçekçi şekilde öğreniyor. Ocak 1996’da Kardak kayalıklarına Türk bayrağını diken SAT komandolarından olan Hakan Çalışkan’ın kılavuzluğunda yaşam mücadelesi veren gençler, kimi zaman helikopterle hastaneye kaldırılıyor.
Şehirde yaşarken internet kesildiğinde bile panik yapan katılımcılar, vahşi doğada yılan yemek zorunda kalabiliyor. 39 modern kent insanından 15’i çekimleri tamamlayamadan kurtarma ekiplerine teslim edildi.
TRT Belgesel kanalının en ilgi çekici programı olan Kılavuz şimdiye kadar Türk televizyonlarında olmayan gerçek bir hayatta kalma deneyimi üzerine kurgulanıyor. Programın katılımcıları modern kentlerde çalışan avukatlık, kuaförlük, gazetecilik, doktorluk veya bankacılık yapanlar arasından seçiliyor.
Doğada hayatta kalmak için hiçbir tecrübesi olmayan ve yaşamları boyunca kent yaşamının konforuna alışan katılımcılar farklı senaryolarla izleyici karşısına çıkıyor. Kimi zaman bindikleri geminin batmasıyla ıssız bir adaya düşen şehirliler, otomobillerinin uçuruma yuvarlanması, uçakların düşmesi, piknik yaparken kaybolmaları gibi durumlarda hayatta kalmayı öğreniyor. Anadolu’nun farklı yerlerinde çekilen belgeselde katılımcılara çaylaklar ismi veriliyor.
O bir Kardak kahramanı
Türk Deniz Kuvvetleri’nin en gözde birliği SAT emeklisi ve 1996’da Kardak’a Türk bayrağını diken 12 kişilik ekipte yer alan Hakan Çalışkan, çaylaklara hayatta kalmaları için önerilerde bulunuyor. 10 yıl SAT komandosu eğitmeni olarak ordudan emekli olan Çalışkan, doğada hayatta kalmak için hem bedensel hem ruhsal sağlıklarının korunması için ipuçları veriyor. Aç ve susuz kalan, donacak kadar üşüyen, sinirleri bozulan hatta pes etmek üzere olan çaylaklar deneyimli doğa rehberi Çalışkan’ın önerisi üzerine yılan bulunca kendilerini şanslı sayıyor, herkesin tehlikeli gördüğü akrepleri bir anda pişirip yiyebiliyor.

Haberin Devamı

Yaşamak için 4K formülü

Çalışkan, “Doğada 4K formülü geçerlidir. Korun, kurtul, konsantrasyonunu koru ve karnını doyur. Konforlu uçak yolculuğunuz çetin kış şartlarında dağ tepesinde bitebilir. Ailenizle birlikte donmamanız için bazı bilgiler gereklidir. Yemek yemeden 3 hafta, su içmeden 3 gün hayatta kalırsınız. Ama soğuk 3 saat içinde öldürür. 4K formülü bunu anlatır. Belki birilerinin hayatını kurtarmaya faydası olacağının bilinciyle hareket ediyoruz” dedi.
Formatın yaratıcısı Cemal Mekan ise “Bırakın elektriği, birkaç dakikalığına internet bile kesilse dünyanın sonu geldi sanacak kadar konformist olduk. Dahası bu illüzyon içinde başımıza hiçbir felaket gelmeyecekmiş gibi; hiç kaybolma, kaza geçirme riskimiz yokmuş gibi güzelleyerek yaşıyoruz. İşte bu format bu ilüzyona dur diyor” şeklinde konuşuyor.