Ekonomi Kilitli kapılar kadın eliyle açılıyor

Kilitli kapılar kadın eliyle açılıyor

27.01.2017 - 11:15 | Son Güncellenme:

Evlendikten sonra, anahtarcı eşinin mesleğine merak saran, 8 yıl önce de ustalık belgesi alan 45 yaşındaki kadın, çilingirlik yapıyor. Eskişehirli Boz "Çilingir ustalık belgesi olan ilk kadınlardan biriyim. Bunun erkek mesleği olmadığını kadınların da yapabileceklerini gösteriyorum. İş yerine gelenler beni gördüklerinde 'Anahtar yaptıracaktık ama' diyerek içeriye giriyor. Kapı açmaya gittiğimde de 'Biz erkek bekliyorduk ancak kadınların yapması da çok güzel.' diyorlar" dedi.

Kilitli kapılar kadın eliyle açılıyor

Eskişehir'de, evlendikten sonra, anahtarcı eşinin mesleğine merak saran, 8 yıl önce de ustalık belgesi alan 45 yaşındaki kadın, çilingirlik yapıyor.

Haberin Devamı

Arifiye Mahallesi Hamamyolu Caddesi'nde eşi ve oğluyla anahtarcı dükkanı işleten Naime Boz (45), AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Mehmet Boz ile 1988'de evlendiğini, eşinin iş yerine gelip giderken mesleği sevmeye başladığını anlattı.

Anahtarların yapım sürecini inceleyerek zamanla işi öğrendiğini ve anahtar makinesinin başına geçtiğini aktaran Boz, şöyle devam etti:

"Bu işte istekli olmak da önemli. İsteyerek ve özenerek başladım. Eşim bu işe başlamadan önce 'Bu işi yaparsın ama gerek yok.' diyordu. Eşime 'Bir anahtar yapayım, deneyeyim.' diyordum, sonra yapmaya başladım. Daha sonra bu isteğim eşimin hoşuna gitti. Eşimin destekleriyle başladım."

"USTALIK BELGESİ OLAN İLK KADINLARDAN BİRİYİM"

Haberin Devamı

Boz, 2009'da ustalık belgesini aldığını ancak çilingirliğin hep erkek mesleği olarak görüldüğünü vurgulayarak şunları söyledi:

"Çilingir ustalık belgesi olan ilk kadınlardan biriyim. Bunun erkek mesleği olmadığını kadınların da yapabileceklerini gösteriyorum. İş yerine gelenler beni gördüklerinde 'Anahtar yaptıracaktık ama' diyerek içeriye giriyor. Kapı açmaya gittiğimde de 'Biz erkek bekliyorduk ancak kadınların yapması da çok güzel.' diyorlar. Çilingirlik mesleğinde sadece kadınların değil erkeklerin de zorluklarla karşılaştıklarını biliyorum çünkü kapı açma biraz risklidir."

Boz, Trakya Üniversitesi İpsala Meslek Yüksekokulu Elektronik Haberleşme Teknolojileri Bölümü'nden mezun olan oğlu Ahmet'in de ailesinin mesleği seçerek kendileriyle çalışmaya başladığını kaydetti.

Yazarlar