Gündem Kilolu annelerden kanser riski geliyor

Kilolu annelerden kanser riski geliyor

14.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Yılmaz’ın TÜBİTAK’ın da katkısıyla eylül ayında başladığı proje, meme kanseri ve rahim kanserini önleyici genlerin bozulmasına neden olan kimyasalları anne sütünde araştırıyor.

Kilolu annelerden kanser riski geliyor

200 anneden alınan sütle yapılan projede, annelere bir de anket yapılarak, kansere neden olduğu düşünülen etkenlerin hayatlarındaki yeri soruldu.

Haberin Devamı

Yağda depolanıyor

Prof. Yılmaz, doktora çalışması sırasında vücutta olmayan ama dışarıdan organizmaya girerek östrojen ya da testesteron gibi davranan maddelerin hormon gibi davranarak nöronların fonksiyonlarını değiştirebildiğini belirterek şöyle devam etti:

“Bu maddelerden östrojen gibi davrananları kadınlarda meme ve rahim kanserine; testesteron gibi davrananlar da erkeklerde testis kanserine neden olabiliyorlar. Bu maddelerden bazıları boya sanayinde, trafo izolasyonunda kullanılan kimyasallar; plastik maddelerin yakıldıktan sonra dönüştüğü form, plastikleştirici maddeler, tarım ilaçları... Bu ürünler besin zinciri yoluyla yani et, süt, yumurtayla vücudumuza girebiliyorlar. Bu kimyasallar doğada kalıcılar ve insan vücudunda yağda birikiyorlar. Anne sütünde bol miktarda yağ bulunduğu için anne sütünü inceliyoruz.”

Haberin Devamı

200 anneden, 2-8 hafta arasında alınan süt örneklerinden ise en kilolu annelerin sütünde kanserojen dioksin miktarının yüksek olduğu tespit edildi. Prof. Yılmaz, vücuttaki yağ oranı arttıkça, yağın tuttuğu toksik madde miktarı da artığını ifade etti.

Prof. Yılmaz, diğer tehditleri ise şu şekilde belirtti:

“Diğer yandan analizler devam etmekle birlikte doğum kontrol haplarının çok uzun süre kullanmayla ilgili potansiyel riskler var. Sigara da doğrudan doğruya DNA hasarına sebep olan birincil maddelerden biri. Bebek, annenin sütündeki genetik hasarlı hücerlerden etkilenmez, sindirim sistemi bunları dışarı atar.”

Nelere dikkat etmeli?

Kimyasal maddenin ciltle doğrudan temasından kaçınılması gerekiyor.

Plastik bardaklarda çay, kahve gibi sıcak içeceklerin tüketilmemesi gerekiyor.
Plastik şişeden, damacanadan su içmekte genel olarak bir sıkıntı yok. Sorun plastiğin içerisindeki maddenin sıcak olması.
Yiyecek ve içecekler mikrodalga fırına konulurken plastik kaplarda konulmamalı.
Sıcak yiyecekleri sarmak için streçler tercih edilmemeli.