Gündem Kimsesizler mezarlığından dram çıktı

Kimsesizler mezarlığından dram çıktı

12.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de 42179 numaralı mezara gömülen kişinin 4 çocuk annesi avukat Souad Salah Farran olduğu ortaya çıktı. 40 yaşındaki kadının Dikili’nin soğuk sularında son bulan yaşam öyküsü duyanların yüreğini sızlattı

Kimsesizler mezarlığından dram çıktı

İzmir’de kimsesiz sığınmacıların toprağa verildiği 412 numaralı adadaki 146 isimsiz mezardan birinin altından dram çıktı. 42179 numaralı mezarda Suriyeli avukat, 4 çocuk annesi Souad Salah Farran’ın (40) yattığı anlaşılırken Suriye’de başlayıp Dikili’nin soğuk sularında son bulan yaşam öyküsü duyanların yüreğini sızlattı.
Mezarı bulmak için İzmir’e gelen yakınlarının anlatımına göre Souad Salah Farran, 18 yaşına gelince evlendi. Eşinden şiddet gören Farran, 6 yıl önce boşandı. Boşanmasından sonra ise küçüklükten beri hayali olan Şam Üniversitesi’nde hukuk eğitimi alıp avukat oldu.
Sahile vuran 31 kişiden biri
Farran, en büyük oğlu Saleh Abdülgani’yi (20), askere alınmasın diye önce Türkiye’ye geçmesini sağladı, ardından da Almanya’ya gönderdi. Almanya’da iltica işlemleri başlatan Saleh Abdülgani’nin isteği üzerine annesi Suriye’deki 40 yıllık yaşamını geride bırakıp umut yolculuğuna çıktı. İstanbul’dan Dikili’ye giderken son fotoğrafını sosyal medya üzerinden kuzenlerine ulaştıran Farran, 4 Ocak gecesi Midilli Adası’na geçeceğini söyledi.
Ancak bu görüşmeden sonra bir daha Farran’a ulaşılamadı. Yakınları, araştırma yapınca Farran’ın, 5 Ocak günü Dikili’den umut yolculuğa çıktıktan sonra botlarının batmasıyla hayatlarını kaybeden cesetleri sahile vuran 31 kişi arasında olduğunu öğrendi. Bursa, Ayvalık, Dikili ve İzmir’de günler süren araştırmalarından sonra Farran’ın, fotoğraf teşhislerinden kimsesiz sığınmacılar mezarlığında 412 Ada’daki “42179” numaralı mezara gömüldüğü belirlendi.

Kuzeni mezar tabelasını dikti
Farran’ın uğruna ölüm yolculuğuna çıktığı oğlu Saleh Abdülgani, iltica işlemlerinden dolayı Almanya’dan ayrılamadı. Bunun üzerine Dubai’de mühendis olan kuzeni Monther Abou, İzmir’e geldi. Farran’ı bulmalarına yardımcı olan İrfan Yapıcı ile mezara gidip dua eden Abou, ardından da adı yazılı mezar tabelasını başucuna dikti. Abou, birlikte büyüdüğü kuzeni Farran’ın ve diğer sığınmacıların silah zoruyla bota bindirildiğini ileri sürdü.