Ekonomi Kırşehir’de yatırım atağı

Kırşehir’de yatırım atağı

10.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite olan Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir’de Orgazine Sera Bölgeleri projesini hayata geçiriyor. Proje ile Kırşehir tarımında yeni bir sayfa açılacak.

Kırşehir’de yatırım atağı

Kırşehir, Ahi Evran Üniversitesi’nin (AEÜ) ‘tarım’ ve ‘jeotermal’ alanında pilot üniversite olmasının ardından meslek edinimi ve yeni iş olanakları sağlamanın yanısıra üniversite ile yerel dinamiklerin işbirliğini ortaya koyan örnek bir çalışmaya imza atıyor.

Haberin Devamı

Kırşehir, coğrafi konumu ve jeotermal su potansiyeliyle seracılıkta avantajlı bir bölge olarak yatırımda öne çıkıyor.

100 bin TL gelir...

İlk olarak jeotermal seracılıkla ilgili hazırlanan proje kapsamında Kalkınma Bakanlığı’ndan destek alarak uygulama aşamasına gelindi. Organize Sera Bölgeleri Projesi ile şehrin de yeni bir ivme yakalaması planlanıyor. Kırşehir merkez ve ilçelerinde büyük jeotermal kaynak potansiyeli bulunuyor.

AEÜ Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, “Akdeniz hattında yapılan seracılıkta yer kiraları yüksek. Kışın ısıtma, yazın soğutma ile oluşan maliyeti göz önüne aldığımızda jeotermal kaynak nedeniyle bu maliyet Kırşehir’de 5’te 1’e düşüyor. Yani sektörün ilgisini beklemek için bir gerekçemiz var” dedi.

Haberin Devamı

İstihdam artacak

“Çekirdek aile ve sektörün birlikte kullanabileceği alanlar oluşturulacak” diyen Prof. Dr. Karakaya, şöyle devam etti:

“Bu bölgede naylon seralarla şehre hizmet edeceğiz. Sera bölgeleri kümeleşip arttıkça istihdam artacak. Kırşehir’de kadınlar seralara gelip yarı zamanlı çalışarak aile bütçesine katkı sağlayabilecek. Bir adım ötesine gidip, burada serasını kuracak. Yıllık maliyet çıktıktan sonra yaklaşık 80-100 bin liralık bir gelir öngörüyoruz.”

Üniversite yönetimi, hem cam serada vereceği eğitimlerle çekirdek aile üreticilerini artırmayı, hem de Akdeniz ve Ege bölgelerinde yoğunlaşan seracılık sektörünü kentin avantajları dolayısıyla buraya çekmeyi hedefliyor. Buna göre 820 dekar alanın ayrıldığı proje kapsamında cam sera kurularak çiftçilere seracılık eğitimi verilecek. Bilimsel çalışmalar da burada gerçekleştirilecek.

Ekonomiye önemli katkı

Ülke ekonomisi ve bilimsel üretime katkı yapacaklarını belirten Prof. Karakaya, Kırşehir’e sektör ilgisini şu şekilde çekeceklerini vurguladı:

“Kırşehir, 8 milyon nüfusa 2.5 saatlik bir yarıçapta erişilebilecek noktada. Taşımada da bir avantaj var. Pazar da çok müsait. Ege, Akdeniz hattında yapılan seracılıkta yer kiraları yüksek. 70-80 bin lira. Kışın ısıtma, yazın soğutma ile oluşan maliyeti göz önüne aldığımızda jeotermal kaynak nedeniyle bu maliyet Kırşehir’de beşte bire düşüyor. Yani sektör ilgisini beklemek için bir gerekçemiz var. Akdeniz ve Ege’ye alternatif olarak burada beşte bir maliyet ile seracılık yapılabiliyorsa bu durum sektörün ilgisini çekecektir. Sektör ilgisiyle bozkır dediğimiz tarlalarımızda boş arazilerimizi yeşil seralarla dolduracağız. Böylece hem ülke ekonomisine katkı yapacağız, hem istihdam oluşturacağız, hem de üniversite olarak bilimin üretime katkısını sunacağız.”

Haberin Devamı

Sporculara neştersiz tedavi

AEÜ’nün projeleri arasında 130 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde geleneksel ve tamamlayıcı tıp projesi de yer alıyor. Özellikle sporcu sağlığı merkezi ile jeotermal suyu sporcu sağlığında ve tedavisinde kullanabilecek bilimsel çalışmalar başlatıldı. Bilimsel çalışmalara göre bu tedavi yöntemi cihaz tedavisine göre daha etkili sonuçlar verebiliyor. Örneğin futbolcuların sakatlanması halinde bu yöntemin çok etkili ve ilgi çekici hale geleceği öngörülüyor. Kaman cevizi ve kaba yem projelerini de Ahi Evran Üniversitesi’nin projeleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Yazarlar