Gündem Kız yurdu olduğu için uğramıyoruz

Kız yurdu olduğu için uğramıyoruz

17.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aladağ’da 12 kişinin can verdiği yurt faciasıyla ilgili çarpıcı bilgiler ortaya çıktı. Dernek yönetim kurulu üyelerinin ‘Yurdu niye denetlemediniz?’ sorusuna, ‘Ya, işte, kız yurdu olduğu için buraya pek uğramıyoruz, girmiyoruz’ cevabını verdiği bildirildi

Kız yurdu olduğu  için uğramıyoruz

Adana Aladağ’daki kız öğrenci yurdundaki yangın faciasındaki, “ihmaller zincirinde” Elektrik İdaresi’ne de suçlamalar yöneltildiği ortaya çıktı. TBMM Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu’nda konuşan yangın uzmanı Turgut Cırgaoğlu, “Bir haftadır şehir içinde, Aladağ’ın içinde Elektrik İdaresi tüm sayaçları değiştiriyormuş. O gün Elektrik İdaresi buraya da gelmiş fakat saat beş, yetişemeyiz diye dokunmamışlar. Hatta, Elektrik İdaresi’ne de suç bulanlar, söylenenler falan oldu ama onların hiçbir kusurları yoktu” dedi. “Denetimlerde küçük yerlerde dost ve ahbap ilişkileri önem taşıyor” ifadesini kullanan yangın uzmanı Bekir Metin Demir ise “Yönetim Kurulu üyeleriyle görüşüyoruz. Dedik ki: ‘Niye denetlemediniz yurdu?’ ‘Ya, işte, kız yurdu olduğu için buraya pek uğramıyoruz, girmiyoruz’. Mesela yangın kapılarına perdeler koymuşlar içerisi görünmesin diye, tabii hepsi yanmış o perdelerin filan. Kapılara perdeler koymuşlar, bütün onlar hepsi yangını artıran, yangını büyüten olaylar” diye konuştu.
Facia günü saat 19 civarı çocukların okuldan geldiğini, bir kısmının etüt için binanın üst katında olduğunu söyleyen Cırgaoğlu “Yemekhanede bulunanlar var iki kişi, geç kalmışlar, meyve filan yiyorlar. Onlar orada koku duymuşlar, yukarıya bağırmışlar. Yukarıdaki tabii eğitimsiz olan etüt görevlileri de çocukları yukarıya çağırıyor. Aslında buradan çok kolay kaçabilirler çünkü yemekhanenin de bir arka kapısı var. Burada da yangın fazla büyümediği için ana kapıdan da kaçabilirlerdi” dedi.
İşte çarpıcı ifadeler
Yangın uzmanı Turgut Cırgaoğlu, yangından ölenlerin önce dumandan zehirlendiğini, daha sonra yandıklarını belirtti. “Denetimlerde küçük yerlerde dost ve ahbap ilişkileri önem taşıyor” diyen Demir, şunları kaydetti:
“Facia günü firmanın bakım için yurtta bulunan beş yangın tüpünü götürmüş, bunun belgesi de var. Oradaki çocuklar 12-13 yaşında. Tüpler, 6 kilo ve biraz ağırdır, onları nasıl kullanacaklar, o ayrı mesele, onları kullanmaları zor. Yangında çıkan duman çok zehirli bir dumandır. Dört beş nefes çektiğimiz anda dumandaki zehirler insanın beynini bulandırır. O yavrular da bilmedikleri için o dumanın içine girmişler ve dumandan aldıkları üç beş nefesle hepsi yerlere düşüp maalesef bayılmışlar, yoksa gelmişler, camları açamamışlar, camları kıramamışlar.”

‘Sayaç değişecekti’
Yangın uzmanı Turgut Cırgaoğlu, Cırgaoğlu, Elektrik İdaresi’nin yaptığı sayaç değişimiyle ilgili olarak, “Bir haftadır şehir içinde, Aladağ’ın içinde Elektrik İdaresi tüm sayaçları değiştiriyormuş. O gün Elektrik İdaresi buraya da gelmiş
fakat saat beş, yetişemeyiz diye dokunmamışlar. Hatta, Elektrik İdaresi’ne de suç bulanlar, söylenenler falan oldu ama onların hiçbir kusurları yoktu” ifadesini kullandı.

Yazarlar