Gündem Kızılay 150 yılda 147 ülkeye ulaştı

Kızılay 150 yılda 147 ülkeye ulaştı

27.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

150 yıllık tarihinde 147 ülkede insani yardım faaliyeti gerçekleştiren Kızılay, 12 ülkede/bölgede daimi temsilcilik açtı. Sadece Suriye’ye 2.7 milyar liralık yardım ulaştıran Kızılay 2019’da yakın ve uzak coğrafyalara yardım elini uzatmak için planlar yapıyor

Kızılay 150 yılda 147 ülkeye ulaştı

Cephede yaralanan veya hastalanan askerlerin tedavilerini yapma amacıyla 150 yıl önce kurulan Türk Kızılay, bugün sağlıktan eğitime, sosyal yardımlardan kan hizmetlerine, afet müdahaleye, kalkınma yardımlarına, gençlik hizmetleri ve uluslararası yardımlara kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. 147 ülkede insani yardım faaliyeti gerçekleştiren Kızılay, uluslararası yardımlarda organizasyon ve operasyon hızı sağlayabilmek için 12 ülkede/bölgede daimi temsilcik açtı.

Haberin Devamı

Somali, Yemen, Kudüs, Gazze, Irak, Pakistan, Bangladeş, Afganistan, KKTC, Bosna Hersek ve Bulgaristan’da bulunan daimi temsilcilikleriyle bu ülkeler ve onlara yakın coğrafyalardaki insani yardım organizasyonlarını gerçekleştiren Kızılay, yine son dönemde, yurt dışı afetlere daha hızlı müdahale edebilmek için lojistik merkezler kurmaya başladı. Şu an için Irak, Bulgaristan ve Gürcistan’da lojistik merkezler kuran Kızılay, yeni merkezler kurmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Milyonlara ulaşıyor

Kızılay her yıl yaklaşık 50 ülkede yardım çalışması yürütüyor. Bunların bir kısmı büyük afetlere müdahale şeklinde gerçekleşirken, bir kısmı da ramazan ayında ve kurban bayramı dönemindeki yardımları kapsıyor. 2017’de yurt dışında 82 bin 529 hisse karşılığı kurban keserek 1 milyon 323 bin ihtiyaç sahibinin sofrasına taşıyan Kızılay, 2018’de ise 104 bin 34 hisse karşılığı kurban keserek 1.5 milyondan fazla kişiye kurban eti ulaştırdı. 2017 yılı ramazan ayında 3.5 milyon ihtiyaç sahibine gıda yardımı yapıldı. 2018 yılında ise 35 ülkede 3 milyon 818 bin kişinin sofrası Türk yardımlarıyla kuruldu. Sadece 2017 yılı yurt dışı yardımlarının toplam değeri 532 milyon 350 bin lira oldu. Toplam 8 milyon 635 bin kişiye insani yardım ulaştıran Kızılay, en fazla yardımı Somali ve Ortadoğu ülkelerine yaptı.

Haberin Devamı

‘İyiliğin amiral gemisiyiz’

Kızılay’ın 150 yıldır sadece ve sadece insan acısını dindirmek için çalıştığını belirten Genel Başkan Dr. Kerem Kınık, “Kızılay 150 yıldır iyiğin amiral gemisidir. Bir mağduru, bir mazlumu güldürmek isteyen tüm iyilik severlere yol gösteren bir fenerdir. 150 yıllık tarihinde 147 ülkede ülkemizin bayrağı ile Kızılay bayrağını birlikte dalgalandırmanın gururunu yaşamaktadır. Bugün ülkemizdeki tüm ihtiyaç sahiplerinin yanı sıra 12 ülkedeki daimi delegasyonlarıyla, başı darda olanların yönünü döndüğü bir iyilik kapısıdır. Yemen’de dünyanın unuttuğu büyük acıların, Arakan’da yok edilen bir halkın ıstırabının yanındadır. Suriye’de onbinlerce dul ve yetimin, Bosna’da kardeşlerimizin elini hiç bırakmıyoruz. Elbette tüm bunları hayırsever milletimizin bağışlarıyla yapıyoruz. Milletimizin desteği devam ettiği sürece biz de onların merhamet elini dünyaya uzatmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Sosyal Uyum Yardımı’

Milyonlarcası ülkemize sığınan Suriye vatandaşlarına ilk günden bu yana yardım elini uzatan Kızılay, 2016 yılında Dünya Gıda Programı (WFP) ile birlikte Sosyal Uyum Yardım Programı’nı başlattı. Program sadece Suriyelileri değil, Türkiye’deki tüm mültecileri kapsamına aldı. 2017 yılı sonu itibariyle 1.1 milyon mülteciye 926 milyon lira nakdi yardım yapıldı. Ödemeler her ay kişi başı 120 lira olarak gerçekleştirildi. Sosyal Uyum Yardım Programı’nda yeni hedef ise toplam 1.5 milyon kişiye her ay düzenli nakdi yardım yapılması.

Sınır ötesi yardımlar

Bu kapsamda 2018 yılının ikinci yarısı itibariyle 1.3 milyon kişi seviyelerine ulaşıldı. 137 bin mülteci çocuğa ise toplam 26 milyon lira nakdi eğitim desteği verildi. Suriye vatandaşlarına sadece Türkiye’de değil kendi ülkelerinde de yardım eden Kızılay, sadece 2017 yılında Suriye’deki ihtiyaç sahiplerine 400 milyon lira değerinde yardımda bulundu. Bu yardımların yarısından fazlasını gıda yardımları oluşturuyor. Sınır ötesi, Suriye içlerine ilk günden bu yana yapılan yardımların toplam değeri ise 2.7 milyar liraya yaklaştı.

Haberin Devamı

2019 yılı hedefleri

Türk Kızılay, 2019 yılında da yakın ve uzak coğrafyalara yardım elini uzatmak için planlarını yapıyor. Bu kapsamda delegasyon sayısını 12’nin üzerine çıkarmayı hedefleyen Kızılay, ramazan ve kurban döneminde ulaşacağı ülke sayısını da artıracak. Yine 2019 yılında Gazze’de 3 bin 800 metrekare alan üzerine iki katlı olarak inşa çalışmaları başlayan afet lojistik merkezi açılacak. Kızılay 2019 yılı genelinde yurt dışında toplam 15 milyon ihtiyaç sahibine yardım etmeyi hedefliyor.