Mersin KKTC Mersin Konsolusu Zaliha Erden'den Vali Güzeloğlu'na ziyaret

KKTC Mersin Konsolusu Zaliha Erden'den Vali Güzeloğlu'na ziyaret

17.07.2014 - 14:42 | Son Güncellenme:

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) barış getirmek amacıyla 1974 yılında başlatılan Kıbrıs Harekatı’nın '20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı' olarak ilan edilmesinin 40. yıl dönümü münasebetiyle KKTC Mersin Konsolosu Zaliha Erden’i makamında kabul etti.

KKTC Mersin Konsolusu Zaliha Erdenden Vali Güzeloğluna ziyaret

Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) barış getirmek amacıyla 1974 yılında başlatılan Kıbrıs Harekatı’nın '20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı' olarak ilan edilmesinin 40. yıl dönümü münasebetiyle KKTC Mersin Konsolosu Zaliha Erden’i makamında kabul etti.
Valilik Makamında düzenlenen kabulde Konsolos Erden’e, Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Heyeti Başkanı Güner Rıfkı, Başkan Yardımcısı Yaşar Tevfikler, Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanı Bilge Tatver de eşlik etti. Kabulde konuşan Güzeloğlu, "Bu yıl, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 40. yılını kutluyoruz. 40 yıl önce tüm Kıbrıslı vatandaşlarımızın başta yaşam hakkı olmak üzere her türlü haklarını korumak, yaşanan insanlık dışı trajedilere ve dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen katliamlar dahil vicdanın kabul edemeyeceği olaylara karşı Türkiye Cumhuriyeti uluslar arası anlaşmalardan doğan hakları çerçevesinde Kıbrıs’a barış harekatı yapmıştır” dedi.
Harekatın sadece Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti için değil Kıbrıs’ın bütünü için barışı getiren bir çıkarma olduğunu ifade eden Güzeloğlu, "En kısa sürede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eşit bir devlet ve toplum olarak Kıbrıs’taki yaşama ortak olduğu sürecin Türkiye açısından gerçekleştiği nokta Mersin’dir. Mersin, Kıbrıs ile Anadolu’nun bağlantısı ve ayağı olan bir köprüdür. Anadolu’dan oradaki yurttaşlarımıza radyo ile kültürümüzün ve moralin taşındığı yerdir Mersin” ifadelerini kullandı.
Güzeloğlu, her 20 Temmuz’da Kıbrıs’ta olduğu gibi Mersin’de de aynı coşku ve gururla kutlamaların yapıldığını dile getirerek, bu yıl da etkinliklerin aynı heyecanla gerçekleştirileceğini aktardı. Her geçen gün Kıbrıs’ın haklılığının ortaya çıktığını ve tezlerinin haklılık payının arttığını sözlerine ekleyen Güzeloğlu, “Millet olarak adaletin yanında olduk. Kıbrıs’ta da yaşanan dramın karşısında, siyasi anlamda alınmayan kararların sonrasında barış amacıyla barış harekatını gerçekleştirdik. O günden bugüne yaşananlar, haklılığımızı bir kez daha ortaya koymuştur. Bu uğurda canlarını feda eden tüm kahraman şehitlerimizi, mücahitlerimizi, sivil şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyorum. Ruhları şad olsun. Kahraman gazilerimize de Allah’tan sağlık, huzur ve mutluluk vermesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Mersin Konsolosu Zaliha Erden ise "20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nı 40. yıl dönümünü bir kez daha Mersin’de yapılacak etkinliklerle kutlayacağız. Barış harekatının çıkış noktası Mersin’de kutlamaların yapılması bizim için büyük bir onur. Yıllarca esaret altında kalmış Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının her zaman yanında olan Türk halkına şükranlarımızı sunuyoruz. Kıbrıs’ta vatan uğrunda canlarını feda eden tüm şehitlerimizi minnetle anıyoruz. Sayın Valimizin şahsında konsolosluk olarak Mersin’deki çalışmalarımıza destek veren herkese teşekkür ederim. Sizlerle çalışmak benim için büyük bir onurdu” diye konuştu
Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Heyeti Başkanı Güner Rıfkı da Mersin’in Kuzey Kıbrıs halkı arasında ayrı bir yeri olduğunu, yılarca Rum mezalimi altında kalan Türk halkının baskılara her zaman direndiğini, kimliğinden ve Türklüğünden asla taviz vermediğini kaydederek, “Kuzey Kıbrıs’ın gözü ve kalbi devamlı Türkiye’ye bakarak inançla kutlu günü bekledi ve nihayet 20 Temmuz günü özgürlüğüne kavuştu. Kıbrıs’ta ordumuzun eşliğinde rahat ve özgür yaşıyoruz. Barış harekatı Kıbrıs’a özgürlük,getirmiştir. Kurmuş olduğumuz Devleti yaşatmaya çalışacağız. 96 yıllık Anadolu özlemimizi bu kabulle gidermiş olduk. Sizlere şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Konsolos Erden tarafından Vali Güzeloğlu'na lep kore işli tablo hediye edildi. Kıbrıs Türk Mücahitler Derneği Başkanı Güner Rıfkı ise Kıbrıs’ta geniş katılımlı bir sempozyum yapılmasının planlandığını aktararak Vali Güzeloğlu'na Türk Mücahitler Teşkilatı’nın mücadelesini anlatan kitapları takdim etti. Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanı Tatver de ipek kozasından çiçek motifli tablo hediye etti.