Gündem Kobani’den IŞİD çıkarıldı

Kobani’den IŞİD çıkarıldı

27.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

IŞİD, 133 gün sonra peşmerge ve ÖSO destekli YPG kuvvetleri tarafından Kobani’den çıkarıldı. IŞİD grupları, Talabyad bölgesine doğru kaçtı. Çatışmalarda 41 IŞİD’linin öldürüldüğü açıklandı

Kobani’den  IŞİD çıkarıldı

IŞİD, Kobani’yi işgal etmesinden 133 gün sonra peşmerge ve ÖSO destekli YPG kuvvetleri tarafından kentten çıkarıldı. Alınan bilgiye göre, Kobani’de ilerleyişini sürdüren YPG güçlerine peşmerge ve ÖSO, ağır silah atışları ile destek verdi. Stratejik Miştenur Tepesi’ni aldıktan sonra IŞİD’in varlığını sürdürdüğü kentin doğu kesimine yönelen YPG savaşçıları, dün Türkiye sınır hattında bulunan kentin doğu cephesindeki son nokta olan Kaniya Kurda mahallesi ve Tişrin okulunu IŞİD’den aldı.
Sınır hattındaki Miktel noktasına doğru operasyonlarını yoğunlaştıran YPG’nin amacının IŞİD’in denetiminde bulunan Talabyad’dan Kobani’ye ulaşımı kesmek olduğu belirtildi. Bu kapsamda stratejik önemde bulunan Talabyad yolu üzerindeki Alişera köyünü almayı amaçlayan YPG, kent merkezinde sıkışan IŞİD gruplarını çembere almaya çalıştı. Bu bölgede sıkışan IŞİD grupları saldırılar karşısında daha fazla tutunamadı.
Grubun büyük bölümü Türkiye sınırı kesiminden Talabyad tarafında kaçmaya çalıştı. Öğleden sonra IŞİD’in denetiminde bulunan kentin doğu kesimindeki Mıktel mahallesi ile bu bölgedeki iki caddede mevzilenen kentteki gruplara yönelik YPG, kadın savunma ordusu YPJ, ÖSO ve peşmergelerden oluşan Kürt güçleri tarafından bir kaç koldan saldırı başlatıldı. Şiddetli çatışmalar sonrası saat 17.00 sıralarında, “Kobani artık özgür” açıklaması yapılırken, kentin tamamının Kürt güçlerinin denetimine geçtiği bildirildi. Kobani Kantonu Dışişleri Sözcüsü İdris Nehsan, Kobani kent merkezinin IŞİD’ten saat 17.00 sıralarında tamamen alındığını söyledi. Peşmerge komutanı Emid Muslih Zebari ise IŞİD’in elindeki son mahalle olan Mıktel ve çevresinin Kürt güçlerinin kontrolüne geçtiğini açıkladı. Kobani Kantonu Başbakanı Enver Müslim de aynı açıklamayı doğruladı.
Kobani’de zılgıt sesleri
Kobani Kantonu Başkanı Müslim, “Kobani kent merkezinin tamamını elegeçirdik. Bundan sonra Kobani’nin köylerini kurtarmak için etkili bir operasyon yapacağız. Kobani’de 10 bin sivil yaşıyor. Yaşanan başarıdan dolayı halk çok sevinçli. Halkın zılgıtlar eşliğinde halay çekiyor. Göç edenler ise dönmeye başladı. Ancak Kobani 5 aydır işgal altında. Kent harebeye dönmüş durumda. Uluslararası toplumdan büyük destek bekliyoruz” dedi.
41 IŞİD’li öldürüldü
YPG Basın Merkezi, IŞİD’e ağır kayıplar verdirildiğini belirtti. Açıklamada, “Bu operasyonda 41 çete üyesi öldürülmüştür. 14 çete cenazesi güçlerimizin denetiminde bulunmaktadır. Güçlerimiz çetelere ait bir adet dört namlulu katyuşa silahı, bir adet 23’lük doçka (uçaksavar), bir adet 14,5’luk doçka ve çok sayıda askeri malzeme ve mühimmata el koymuştur” denildi.

Haberin Devamı

4 AYDA 49 CANLI BOMBA

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD terör örgütünün Suriye-Türkiye sınırındaki Kobani kentine yönelik saldırısıyla başlayan çatışmaların bilançosunu açıklamıştı. IŞİD’in saldırıyı başlattığı 16 Eylül 2014 ile 15 Ocak 2015 gece yarısı arasındaki sürede 1607 kişi öldü. Gözlemevi’ne göre Kürt savaşçıların tarafından 462, IŞİD’den ise 1091 kişi öldü.
IŞİD militanlarının 49’unun intihar saldırıları düzenlerken öldüğü belirtildi. Çatışmalarda 32 Kürt sivil öldü. IŞİD 17 sivili infaz etti. Dört kişinin başını kesti, dört kişi ise IŞİD bombardımanında öldü. SOHR, IŞİD’in zayiatlarıyla ilgili kesin bir bilgiye sahip olması ve çatışmaların yaşandığı birçok alana erişimin güç olması nedeniyle ölen IŞİD’li sayısının gerçekte daha yüksek olabileceğini de ifade etti.