Kobi Süt Üreticisine Devlet Desteği Verilecek

Süt Üreticisine Devlet Desteği Verilecek

06.03.2018 - 17:38 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel aday ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı’yla süt sektöründe 10-120 sağmal inek veya 5-50 manda veya 50-500 sağmal koyun veya keçi kapasite aralığında Avrupa standartlarında tarımsal işletmelerin kurulması amaçlanmaktadır.

Süt Üreticisine Devlet Desteği Verilecek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) süt üretimini en az 5 bin en fazla 1 milyon Euro üzerinden destekleyecektir. Hibe oranı yüzde 40’tan başlayıp yüzde 70’e kadar çıkmaktadır. Yatırımcı, proje büyüklüğü ve gereklilikleri yanında, öncelikle proje kapsamındaki harcamaları kendisi finanse ederek sonrasında hibesini alacağını dikkate alarak bütçeyi ona göre oluşturmalıdır.

Hibe verilen her sektörde olduğu gibi süt sektöründe de kapsamlı olarak aranan şartlar mevcuttur. Başvuru sahiplerinin öncelikle vergi sistemine kayıtlı olması, devlete ödenmemiş vergi ve sosyal güvenlik borçlarının bulunmaması, başvuru sahibinin 65 yaşından büyük olmaması gibi şartlar bulunuyor. Süt sektörüne yapılacak başvurularda, başvuru sahiplerinin çiftçi kayıt sistemi ya da hayvan kayıt sistemine kayıtlı olması şartı da aranıyor. Ayrıca yine başvuru sahibinin mesleki yeterlilik koşulunu sağlaması gerekmektedir. Eğitim veya deneyimi olması şart.

Bu hibe kapsamında desteklenecek iller şu şekilde sıralanmaktadır: Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat.

IPARD Projesi, belli dönemlerde proje başvuruları için çağrı ilanına çıkıyor. Şu anda da böyle bir çağrı dönemi açıldı ve uygun proje getiren herkes faydalanabilecek. Proje başvuruları 1 Mart 2018 ile 5 Nisan 2018 tarihleri arasında alınacaktır. Proje onayından sonra yatırım yapılmaya başlanabilecektir. Giderler faturalandırılarak geri alınabilecektir. Yatırımdan sonraki 5 yıl boyunca süreç denetlenecektir.

Kaynak: Kobi-Line