Gündem Kök hücre tedavisi bacağını kurtardı

Kök hücre tedavisi bacağını kurtardı

17.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Doktorların kesilmesini önerdiği diyabet kaynaklı kapanmayan yara bulunan Kadir Cihangir Polat’ın sol bacağı, kök hücre tedavisiyle kesilmekten kurtarıldı

Kök hücre tedavisi bacağını kurtardı

Diyabet hastalığıyla 23 yıldır mücadele eden Kadir Cihangir Polat’ın, kapanmayan yara ve implant enfeksiyonu nedeniyle kesilmesi düşünülen sol bacağı, kök hücre tedavisi sayesinde kurtarıldı.

Haberin Devamı

Gaziantep’te yaşayan 47 yaşındaki Polat’ın, diyabet kaynaklı kapanmayan yara ve implant enfeksiyonu olan sol bacağı iyileşmedi. Doktorların bacağını kesmeyi önerdiği Polat, alternatif tedavi yöntemlerini araştırmaya başladı.

Böbrek bekliyordu

Polat, bir yakınının tavsiyesi üzerine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Plastik Cerrahi Direktörü Prof. Dr. Mehmet Bozkurt’a ulaştı. Prof. Dr. Bozkurt’un yaptığı rejeneratif (yenileyici) kök hücre tedavisi ile Polat’ın sol bacağı kesilmekten kurtarıldı.

Prof. Dr. Bozkurt yaptığı açıklamada, Polat’ta çok az görülen bir hastalığın olduğunu söyledi. Hastanın aslında böbrek nakli adayı olduğunu ve yaklaşık 1 yıldır nakil için beklediğini belirten Bozkurt, “Fakat hasta diyabetli. Buna bağlı da birçok belirtiler var. Hasta daha önceden bir travma geçirmiş. Travmaya bağlı olarak da aşil tendonu aşağısında bir kemik var ve orada kırık oluşmuş. Bu kemiğe de bir vida konulmuş” diye konuştu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Bozkurt, hastaya birçok kez ayağının kesilmesinin gerektiğinin söylendiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Hasta bunu kabul etmiyor ve bize ulaşıyor. Biz hastaya faydalı olabilmek için değişik bir tedavi uyguladık. Hastanın bacağı baya kötüydü. Dolaşımı bozulmuştu. Biz bunu ‘SPY görüntüleme’ dediğimiz cihazla da kontrol ettik. Daha sonra kemik iliğini leğen kemiğinden aldık. Kemik iliği alma işlemi 5-6 dakika sürdü. Zengin hücreleri oluşturduktan sonra yarım saat içerisinde operasyonu tamamlıyoruz. Daha sonra da planlanan kemik iliği naklini yaptık.”

‘Moralini düzeltiyor’

Prof. Dr. Mehmet Bozkurt, hastanın durumunun oldukça iyi olduğunu vurgulayarak, “Bacağının normale dönmesi için 3 ay beklememiz lazım. Hastanın da biraz sabırlı olması gerekiyor. Hastanın morali bize geldiğinde oldukça düşüktü. Biz ona tedaviyi anlatınca umut olduk. Alternatif bir tedavinin çıkması hastaların moralini düzeltiyor. Hastanın moralinin de düzelmesi bize çok yardımcı oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Kadir Cihangir Polat ise t”Hocama ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.