köksal Engür

  • İsim
    : köksal
  • Soyad
    : Engür
  • Mesleği
    : Oyuncu
  • Doğum Tarihi
    : 1947
    1947-01-01
  • Uyruğu
    : Türkiye
BİYOGRAFİSİ

Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.
 
Köksal Engür, eğitimini tamamlamadan önce sanat yaşamına başlayan oyunculardandır. 1956 yılında TRT Ankara Radyosu, Çocuk Saati programında kısa radyo tiyatrolarıyla başlayan deneyimleri, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden 1969 yılında mezun olana kadar sürdü. TRT'de programlara katılmanın yanında, seslendirme çalışmalarının da temelini atan sanatçı, Ankara Halkevi, Sahne 9, Ankara Deneme Sahnesi, Çağdaş Sahne, Hodri Meydan Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi yapımlarında çeşitli roller aldı. Radyo deneyimlerini seslendirmedeki ustalığını geliştirmekte kullanan Engür, tiyatroyla sınırlı kalmayıp, sinema ve dizi filmlerinde de oynadı. Sanatçı, Süngerbob Kareşort çizgidizisinde Squitward'ü seslendirmektedir. Korkuyorum Anne filmiyle ödül alan oyuncu, Susam Sokağı'ndaki Büdü karakterini ve çizgi filminde Red Kit'i de seslendirmişti. Leyla ile Mecnun'da "Ak Sakallı Dede" ve "Karabasan" rollerinde oynadı. Şu anda Ben de Özledim'de kendisini canlandırmaktadır.
 
Ödülleri
16. Ankara Film Festivali, 2005, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Korkuyorum Anne
Afife Tiyatro Ödülleri : Yılın En Başarılı Müzikal ya da Komedi Erkek Oyuncusu-Tek Kişilik Şehir 2002
Afife Tiyatro Ödülleri : Yılın En İyi Erkek Oyuncusu-Molly Sweeney-1999
Rol aldığı bazı oyunlar
Altın Ejderha : Roland Schimmelpfennig - Tiyatro Dot -2012
Festen "Kutlama" : "Thomas Vinterberg-Mogens Rukov-Bo Hr.Hansen-Davıd Eldrıdge" - Tiyatro Dot - 2010
Bayrak (oyun) : Berkun Oya - Tiyatro Krek - 2008
İstanbulda Bir Dava : Franz Kafka-Kerem Kurdoğlu - Kumpanya - 2008
Kuzey Işığı : Paul Pourveur - Tiyatro Rast - 2007
Kumarbazın Seçimi : Patrick Marber - Kent Oyuncuları - 2006
Ördek Muhabbetleri : David Mamet - Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu - 2004
Ne Kadınlar Sevdim : Atilla İlhan - Tiyatro Çisenti - 2003
Tek Kişilik Şehir : Behiç Ak - Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu - 2002
Bay Knepp : Jorge Goldenberg - Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu - 2001
Sevilmek : Bilge Karasu - Aksanat Prodüsiaon Tiyatrosu - 2000
Molly Sweeney : Brian Friel - Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu - 1999
Alacaklılar : August Stringberg - Aksanat Prodüsiaon Tiyatrosu - 1998
Martı : Anton Çehov - Kent Oyuncuları - 1997
Allahaısmarladık Cumhuriyet : Selim İleri - Sadri Alışık Tiyatrosu - 1995
Lourcine Sokağı Cinayeti : Eugène Labiche - Bakırköy Belediye Tiyatrosu - 1993
Fehim Paşa Konağı : Turgut Özakman - Kent Oyuncuları - 1991
Uzakta Piyano Sesleri : Jofrey Maddow-John Driver - Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu - 1990
Midas'ın Kulakları : Güngör Dilmen - Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu
Keşanlı Ali Destanı : Haldun Taner - Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu
Yusuf ile Menofis : Nazım Hikmet
Yağmurcu : Richard Nash
Pir Sultan Abdal : Erol Toy
Olacak O Kadar : Levent Kırca
Çürük Elma
Filmografisi
Bende Özledim Köksal Engür 2013
Sen Kimsin? İsmail - 2012
Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi Turan Altaylı - 2011
Leyla ile Mecnun Ak sakallı Dede , Karabasan - 2011-2012-2013
Deli Saraylı Cezzar Paşa - 2010
Kurtlar Vadisi Gladio - 2009
Güneşin oğlu - 2008 - Fikri Şemsigil
Dudaktan Kalbe - 2007
Beş Vakit - 2006
Sağır Oda - 2006
Dolunay - 2005
Dayı - 2004
Kadirşinas - 2004
Korkuyorum Anne - 2004
Yıldızların Altında - 2002
Zerda - 2002
Karanlıkta Koşanlar - 2001
Vizontele - 2000
Sevgilim İstanbul - 1999
Dış Kapının Mandalları - 1998
Keşanlı Ali Destanı - 1988


köksal Engür biyografisi

köksal Engür kimdir?

köksal Engür 1947 tarihinde doğmuş olup Oyuncu olarak görev yapmaktadır.

köksal Engür kaç yaşındadır?

köksal Engür 1947 tarihinde doğmuş olup 70 yaşındadır.

köksal Engür ne iş yapar?

köksal Engür Oyuncu olarak görev yapmaktadır.

köksal Engür nerelidir?

köksal Engür Türkiye vatandaşıdır.

En Çok Konuşulan Haberler
    ©Copyright 2017 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.