Dünya Komşu Koreli savaş istemiyor

Komşu Koreli savaş istemiyor

15.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, ABD Başkanı Donald Trump’a soğukkanlı davranması ve Kuzey Kore’yle süren nükleer krizi barışçıl yöntemlerle çözmesi çağrısında bulundu.

Komşu Koreli savaş istemiyor

Moon Jae-in, “Kore Körfezi’nde artık başka savaş olmamalı. Karşılaştığımız iniş ve çıkışlar ne olursa olsun, Kuzey Kore’yle nükleer kriz barışçıl yollarla çözülmeli. ABD’nin de şu anki duruma sakin, sorumlu ve bizimkine benzer bir tavırla yanıt vereceğine eminim” dedi. Güney Kore’de bulunan ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford da, Moon Jae-in ile yaptığı görüşmede, “Washington’ın krizin çözümünde önceliğinin ambargolar olduğunu ancak bunların işe yaramaması durumunda başvurulmak üzere askeri seçenekleri de hazırladıklarını” söyledi. Bununla birlikte iki Kore’yi birbirinden ayıran tel örgülere Güney Koreli vatandaşlar tarafından protesto amaçlı bayrak ve kurdelalar asılıyor.
‘Kaynak Ukrayna’
Öte yandan Kuzey Kore’nin kıtalararası balistik füze geliştirme teknolojisini, Ukrayna’daki, Sovyetler döneminden kalma roket fabrikasından, karaborsa üzerinden getirdiğini belirten rapor açıklandı.
ABD merkezli Uluslararası Stratejik Çalışmalar Merkezi’nin yayınladığı analiz raporları, Kuzey Kore’nin ABD’ye de ulaşabildiği iddia edilen kıtalararası balistik füzeleri başarıyla test etmesinin, Ukrayna’da üretilen roket motorlarının karaborsadan yasadışı olarak Pyongyang’a satılması sonucu mümkün olduğunu öne sürdü. Ukrayna ise, açıklama yaparak, bu iddiayı reddetti ve şirketin üretim yapmadığını savundu.
Ukrayna’da roket üreticisi Yuzhmash’ın fabrikası, Sovyetlerin SS-18 dahil en güçlü füzelerinin üretim merkeziydi.

Haberin Devamı