Ekonomi Komşuda kayak çoook kıyak!

Komşuda kayak çoook kıyak!

31.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulaşımı kolay, pistleri olimpik standartlarda, yükselen dolar kuruna rağmen ucuz konaklama imkanlarıyla Borovets Türk turistleri bekliyor

Komşuda kayak çoook kıyak

Kış turizmi için Avrupa’nın en ucuz kayak merkezlerine sahip olan Bulgaristan, Türk kayakseverler için yine gözde olmaya devam ediyor. Türk kayakçılar, uygun fiyatlarından dolayı Bansko, Pamporovo’yı tercih ediyor. Son dönemde ise kara ve havayolu ulaşımıyla avantaj sağlayan ve Borovets ön plana çıkıyor.

Haberin Devamı

Komşuda kayak çoook kıyak

Başkent Sofya’ya 70 kilometre uzaklıkta Rila dağlarında bulunan Borovets ülkenin en eski kış tatil beldesi. 19’uncu yüzyılda Bulgar çarının av bölgesi olarak kuruldu, adına çam ağaçlarının sıklığından ötürü “Çamkoria” (Çamkoru) denildi. Yumuşak iklimi sayesinde bölgenin kayak potansiyeli keşfedildi. Olimpiyat oyunları için geliştirilen pistleri toplam 58 km uzunluğunda. 15 ayrı lift ile sıra beklemeden kayak yapılabiliyor.

Sıra beklemek yok

İstanbul’dan Borovets’e 7-8 saatlik otobüs yolculuğu ile ulaşmak mümkün. Asıl avantaj ise hava ulaşımında. İstanbul, Sofya arası uçakla 45 dakika sürüyor. Havaalanından bir buçuk saatte Boroevts’e ulaşılabiliyor. Yani İstanbul’dan iki buçuk saat gibi bir sürede kayak pistine adım atabiliyorsunuz. Borovets’e 2015 yılında 4 bin 400 civarında Türk turist gelmiş. 2016’da ise bu rakam hemen hemen ikiye katlanarak 7 bin 286’ya ulaşmış. Bu yılki hedef ise yine yüzde 100 artışla 10 binin üzerine çıkarmak.

Haberin Devamı

Komşuda kayak çoook kıyak

Borovets’te kaşak sezonu 7 ay sürüyor. Gece kayak yapılabilen pistler yeni başlayanlardan orta ve ileri seviyedekilerin de beklentilerini karşılıyor. Borovets’te yarım pansiyon oda kişi başı 30 euro’dan başlıyor. Pist kullanım bedelleri yarım gün, tek seferlik, çocuklara ayrı ve 65 yaş üzeri gibi alternatif paketlerle sunuluyor. Öğretmen fiyatları ise saati 12 eurodan başlıyor. Çocuklu aileler için de kreş hizmeti veriliyor. Son 1 yılda 45 bin turisti Balkanlarla tanıştıran Koşukavak Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Yakupoğlu, “Borovets Çocuklu aileler için ideal. Vasıta kullanmadan her şeye ulaşım çok kolay ve gayet hesaplı” dedi. Bölgenin dilini bilen kalifiye personeli sayesinde müşteri memnuniyetini en yüksek seviyelere çıkaran Koşukavak turizm ayrıca Bansko ve Pamporovo’ya da turlar düzenliyor.

Komşuda kayak çoook kıyak

Yanıbaşında Osmanlı mirası

Borovets’e en yakın yerleşim birimi Samokov, muhteşem bir kültür mirası barındırıyor. Birinci Dünya Savaşı’nda bölgede tek kurşun dahi atılmadan geçtiği için kentteki Osmanlı mimarisi yapılar günümüze kadar sağlam kalmış.