Ekonomi Konfüçyüs Enstitüsü’nde girişimcileri Çin’e hazırlayacak

Konfüçyüs Enstitüsü’nde girişimcileri Çin’e hazırlayacak

02.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çin’in, 2035’de ABD ekonomisinin büyüklüğünü yakalayacağını düşünen Okan, bu alana yükleniyor. Okan Üniversitesi’nde Çince eğitim adına yeni yatırımlar planlıyor

Konfüçyüs Enstitüsü’nde girişimcileri Çin’e hazırlayacak

Ekonomisi 5.9 trilyon dolar büyüklüğüne ulaşan Çin, 2010 itibariyle Japonya’yı da sollayarak Amerika’nın 15 trilyon dolarlık ekonomisinden sonra dünyanın ikinci büyüğü oldu. Yapılan 2035 projeksiyonlarında Amerika büyüklüğünde bir ekonomiye sahip olacağı hesaplanan Çin’in böylece süper gücü yakalaması hatta belki de aşması bekleniyor. Hal böyle olunca Çin’in öneminin artacağını gören eğitim kurumları programlarında Çinceyi ikinci ana dil olarak öğretmeye başladı.
Bunlardan birisi de Okan Üniversitesi. Sanayiden eğitim sektörüne yayılan Bekir Okan bu yıl faaliyete sokacağı ilköğretim ve kolejde de Çinceyi ikinci dil olarak öğreteceklerini söylüyor. Bekir Okan gelecek 50 yılda dünyayı Çinlilerin yöneteceğine inanıyor. Bu yüzden Çinli düşünür Konfüçyüs’un adını verdiği bir enstitü kuruyor.
Büyük Çin bilgesi, siyasal yönetici ve Çin’de resmi din olarak kabul edilen öğretilerin kuramcısı Konfüçyüs’e göre, uyum ve iç huzura erişmenin yolu eğitimden geçer. Avrupa, Amerika, Afrika ve Asya’daki 84 ülkede 282 Konfüçyüs Enstitüsü’nün hizmet verdiğini söyleyen Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan sorularımı yanıtladı.
;

Konfüçyüs Enstitüsü’nde girişimcileri Çin’e hazırlayacak

Bekir Okan’la,
üniversitenin içindeki İstanbul köşesinde konuştuk
.

* Konfüçyüs Enstitüsü ne zaman hizmete giriyor?
Çok kısa sürede. Yapılan analizlere göre, 50 yıl sonra herkes Çin’i konuşacak. Ekonomik büyümesi bunu gösteriyor. Enstitüyle, ekonomik yönden çok güçlü hale gelecek Çin’in lobi faaliyetleri için öncülük yapmayı planlıyoruz. Çin dilini yaygınlaştırmak için çalışacağız. Çin Devleti Çinceyi Yaygınlaştırma Ofisi, Ortadoğu’da Çince seviye tespit sınavı yapma yetkisini Okan Üniversitesi’ne verdi. İlk seviye sınavı 2009’da Kadıköy kampüsümüzde yapıldı. Şimdi yeni bir anlaşma da imzaladık. Türkiye’de, Çince orta öğretimdeki eğitimi de Okan Üniversitesi hazırlayacak. Okan Koleji’nde de, anaokulundan başlayarak isteyen çocuklara ingilizcenin yanında Çinceyi öğreteceğiz. İsteyen öğrencilere Rusça, Arapça İspanyolcayı da ikinci dil olarak öğretiyoruz.

* Enstitünün amacı ne, neler yapacak?
Çin’le ticaret yapmak isteyen girişimcilerin dili öğrenebileceği ve Çin kültürü hakkında bilgi edinebileceği bir merkez olacak. Her seviyede Çince dil kurslarının açılması, Çince öğretmeni yetiştirilmesi, HSK (Çince seviye belirleme sınavı), Çin’de eğitim danışmanlığı ve yabancı dillerde iletişim etkinliklerinin düzenlenmesi faaliyetlerinde bulunacak.
Çin’de eğitim imkânı

* Çinceyle ilgili nasıl bir eğitiminiz var?
2005’de, Çince Mütercim-Tercümanlık bölümünü açtık. Dünyada yabancılara Çince eğitimi veren Pekin Dil ve Kültür Üniversitesi ile bir işbirliği yaptık. Huadong Üniversitesi’yle imzaladığımız protokol çerçevesinde de, mütercim-tercümanlık öğrencilerimiz 2 yıl Okan Üniversitesi’nde, 2 yıl da Huadong Öğretim Üniversitesi’nde öğrenim görecek. Çift diploma sahibi olabilecek. İsteyen öğrencilerimiz de Çinceyi ikinci ana dil olarak seçebiliyor.

* Kampüste birçok yiyecek markası gördüm, adeta bir AVM yaratmışsınız.
Üniversitenin içindeki Yaşam Merkezi’yle bir kent yarattık gerçekten. Cep sineması, Lavazza Cafe, Starbucks, Nezzet Kebapçı, Simit Sarayı gibi cafeler, kuaför, butik, kulüp odalarını öğrencilerin her türlü sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için yaptık. Spor salonumuzda sauna ve buhar odası bile açtık. Öğrencilerin boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirerek, özgüvenlerini kazanmasını istiyoruz.

* En çok talep gören bölümler hangileri?
Mühendislik, bilgisayar, elektronik, inşaat, psikoloji, moda tasarım ve mimarlık. Bu yıl enerji mühendisliği açıyoruz. Herkes enerjiye giriyor enerji uzmanı yok.

* Eğitim zincirini tamamladınız.
Evet, anaokulu, ilköğretim ve koleji bu yıl hizmete sokuyoruz. Okan Koleji, uzun vadeli bir proje. 5 yıl içinde Bursa, Gaziantep, Antalya, Ankara ve İzmir’de de şube açacağız.

* Yabancı öğrenci ilgisi nasıl?
TOBB bünyesindeki Türkiye Yükseköğrenim Meclisi’nin başkanıyım. Meclis aracılığıyla yaptığımız çalışmalarla yurtdışından öğrenci alımının ihracat sayılmasını sağladık. Artık üniversiteler tanıtım fonundan, yurtdışı tanıtımlarında 300 bin dolara kadar para alabilecek.

Haberin Devamı

Ailelerin güveni sarsıldı, sınavlar iptal edilmeli

* YGS’de yaşananları eğitimci olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
Uzmanlara baktırdık şifre açıkça ortaya çıkıyor. Şifreyi çözebilirseniz, hiç okumadan, 30 - 40 soru yapabiliyorsunuz. Aileler çocuklarının istikbali için her şeyi yapıyor. Ailelerin güveni sarsmamak lazım, sarsıldı maalesef. Bu yeterli ve sadece bu nedenle bile bu sınavın iptal edilmeli. Süratle yeni bir sınav yapılmalı. Kuruma eski itibarını geri vermek lazım. Maalesef ÖSYM Başkanı, Başbakanımızı da, Cumhurbaşkanımızı da Milli Eğitim Bakanımızı da yanılttı.