Kültür Sanat Konuşulan kitap : Outliers (Çizginin Dışındakiler)

Konuşulan kitap : Outliers (Çizginin Dışındakiler)

06.08.2009 - 10:54 | Son Güncellenme:

İş dünyasında başarının sırları hakkında birçok kitap varken neden bu kitap ülkemizde de popüler oldu?

Konuşulan kitap : Outliers (Çizginin Dışındakiler)

Malcolm Gladwell; The Tipping Point( Kıvılcım Anı) ve Blink( Göz Açıp Kapayıncaya Dek) adlı kitaplarıyla 4,5 milyon satmış bir yazar. İnce uzun yapısı, kemikli yüzü ve kıvırcık saçlarıyla Gladwell, aynen göründüğü kadar zeki bir adam.

Haberin Devamı

Yazarın başarıyı yakalamış avukatlara olan ilgisi, üçüncü kitabı Çizginin Dışındakiler’in çıkış noktasını oluşturuyor. Malcolm’un yeni kitabı gerçek anlamda sıra dışı insanları anlatıyor: zeki, zengin, başarılı ve çizginin ötesinde işler başarmış insanları.

Konuşulan kitap : Outliers (Çizginin Dışındakiler)

Malcom Gladwell

Kitapta yer alan isimler: Atom bombasının mucidi Robert Oppenheimer, Bill Gates, The Beatles ve elbette başarılarıyla göz kamaştıran avukatlar… Her ne kadar sıradışı meslekler ve kariyer hikayeleri gibi görünse de gerçekten aslında iş dünyasının her alanında karşılaşılabilecek durumlar karşısında verilen kararların betimlemeleri çok ilgi çekici.

Gladwell’in amacı, insanların bulundukları konuma ne şekilde geldiklerini bize göstermek. Çizginin Dışındakiler başarıyı aile, kültür, arkadaşlık, çocukluk, tarih ve coğrafyanın etkilediğini savunuyor. Gladwell: “ Başarılı insanların neye benzediğini bilmek yetmez. Başarılarının arkasındaki mantığı da kavramak gerekiyor,” diye yazıyor.

Haberin Devamı

Çizginin Dışındakiler’de yazar kendine özgü bir yolla başarının arkasındaki etmenleri analiz ediyor. Kitapta konusu geçen insanların çoğunlukla erkeklerden oluştuğu ve fazla sayıda çizginin ötesine geçmeyi başarabilmiş kadının yer almadığı görülüyor. . Çizginin Dışındakiler’de yazar zekanın tek ve en önemli şey olmadığını savunuyor. Bu durum onun hayatına bakıldığında da açıkça görülebiliyor. Babasının aksine matematikte yeteneksizdi.

Konuşulan kitap : Outliers (Çizginin Dışındakiler)

Çizginin Dışındakiler

Üniversiteye iki yıl erken başlayan yazar düşük notlar alarak eğitim dünyasına iyi bir başlangıç yapamamış. Medya sektöründeki ilk işinden kovulmuş. Washington Post gazetesindeki işine kadar belki de ülkemizde görülen çoğu sorunla aynı şekilde çabaladı. Onun araştırmaları, başarıya ulaşmada yeteneğin en önemli faktör olmadığını gösteriyor. Bunun sadece çalışmakla ilgisi var; 10 yıl boyunca haftada 20 saat çalışmak sizi başarıya ulaştırabiliyor.

Çizginin Dışındakiler’i toplumda kabul görmüş düşüncelere farklı bir bakış açısı yakalamak; aklınızdaki tek tipleştirme ( mesela Asyalıların matematikte iyi olması vb.) eğilimini yıkmak ve gerçekten ilginç kariyer hikayeleri okumak için tercih edebilirsiniz...